19 érdekes ötlet, hogy mit készíthetünk a pongyola pitypanggal/virágával

0
57
19 érdekes ötlet, hogy mit készíthetünk a pongyola pitypanggal/virágával
Fotó: bedneyimages | freepik

1. Ecet ízesítés

Mint a legtöbb ízesítést, ezt a pitypanggal ízesített ecetet is könnyű elkészíteni. Először is gyűjtsünk annyi pitypangot biztonságos forrásból, ahány üveggel szeretnénk készíteni. Fertőtlenítsük ki az üvegeket rendesen. Miután az üvegbe helyeztük őket, öntsük fel az üveget ecettel, hogy ellepje a pitypang virágokat. Bármilyen ecet jó lesz, fehér borecet, balzsamecet, vagy amit szeretünk. Mehet rá a fedele, hűvös helyre rakjuk és várunk. Egy hét legalább kell neki, de minél tovább áztatjuk őket, annál finomabb lesz. Ez akár eltarthat 6 hétig is! Mikor úgy gondoljuk, hogy jó lesz, leszűrjük az ecetet, és kész is. Ezt a finom ízesített ecetet használhatjuk saláta öntetek elkészítéséhez, vagy akár zöldségek és húsok marinálásához. De ha reggelente egy kicsit vízhez keverünk és megisszuk, az emésztésben is segítséget nyújt.

2. Ízesített méz

Gyűjtsünk nagyjából 3-4 púpozott tenyérnyi pitypang virágot, melyek teljesen kinyíltak már. Rakjuk félre őket, és várjunk, amíg az összes apró bogár és rovar elhagyta a virágokat, ugyanis nem szabad megmosni őket – nem akarunk nedvességet hozzáadni az üveghez. Helyezzük őket üvegbe és öntsünk rájuk annyi mézet, ami ellepi. Keverjük alaposan, de gyengéden el a virágokat, hogy a szirmok alá szorult levegőbuborékok felszínre jussanak. Mehet rá a teteje, majd egy hűvös, sötét helyre rakva várjunk két hetet, hogy az íz beérjen. Nincs szükség leszűrésre, csak adjuk bármilyen teánkhoz.

3. Szirup készítés

Ez a skandináv országokban tradicionális szirup elkészíthető cukorral vagy mézzel is, de akár egy kis rebarbarát is adhatunk hozzá, ha van egy kevés kéznél. Mossuk meg hideg csapvíz alatt a virágokat, majd fektessük őket szirmokkal lefelé egy papírtörlőre, és hagyjuk egy ideig őket, hogy teljesen kiszáradjanak.

Távolítsuk el a szirmokat a zöld tövétől, ezt lehet kézzel is, de gyorsabb, ha egy éles késsel csináljuk. Ha egy kicsi kerül közé a zöld tövéből, az nem lesz baj. Ha több virágunk van, és nem használjuk fel mind, nyugodtan le lehet fagyasztani a maradékot egy légmentes dobozban.

Elsőként rakjuk a szirmokat egy lábasba, és öntsük fel őket vízzel. Kapcsoljuk rá a tűzhelyt, és a forrástól számítva főzzük őket körülbelül egy percig. Vegyük le utána a tűzről, rakjuk rá a fedőt, és hagyjuk így őket egy éjszakán át. Ha nincs hűvösebb pontja a konyhának, akkor rakjuk a hűtőbe, persze várjuk meg, amíg a lábas kihűl.

Másnap reggel szűrjük át a szirmokat egy kisebb lábasba, jól nyomkodjuk át a szirmokat, hogy minden víz és íz kijusson belőlük. Rakjuk a lábast a tűzhelyre és adjuk hozzá a cukrot és a mézet, majd lassú tűzön, lefedve főzzük rendszeres keverés mellett, amíg be nem sűrűsödik.

Ha sűrűbb szirupot szeretnénk, több cukrot kell használnunk. Ha elértük a kívánt sűrűséget (kb. egy óra, másfél óra elteltével), ellenőrizhetjük a sűrűséget egy kanállal, csak mártsuk bele, hagyjuk hűlni egy kicsit, és nézzük meg az ujjainkkal. Ha elég sűrűnek érezzük, levesszük a tűzről és kész is. Ha kihűlt, már csak át kell önteni egy megfelelő üvegbe, edénybe.

  • 100-120 pitypang virág (nagyjából 1,5 csészényi)
  • 3 csésze víz
  • 2-3 csésze cukor (nádcukorral, vagy valamilyen organikus cukorral még jobb)
  • 0,5 csésze méz

A szirupot használhatjuk palacsintához, a reggeli joghurthoz, de hozzáértőknek akár még egy különleges koktélhoz is.

4. Ecetes rügyek

Ezek az rügyecskék úgy néznek majd ki, mint az ecetes kapribogyó. Csak ecet, víz és só kell hozzá és máris kész. A hozzávalókat felforraljuk, és az üvegbe rakott pitypang rügyekre öntjük.

Még kivirágzás előtt keressünk egészen apró (kinézetre kapribogyóra emlékeztető) pitypang rügyeket. Egészen fiatal rügyek kellenek, ha a kapribogyóhoz hasonlóan egy kis ropogós hatást szeretnénk érezni evés közben. Ezeket a rügyeket általában a növény tövében, középen, a földhöz közel találjuk. Általában van egy úgynevezett főrügy, amit ha eltávolítunk, akkor több kisebb méretű (borsószem nagyságú) rügyet találunk, ezek még frissebbek, még jobb hozzávalóként szolgálnak. Attól nem kell tartanunk, hogy az összes rügy eltávolításával ártunk a növénynek, ugyanis ez nem befolyásolja a további növekedésben.

Körülbelül 100 pitypang rügy elég lehet elsőre, persze gyakorlott elrakóként többel is dolgozhatunk.

  • 400 gr pitypang rügy
  • 160 ml ecet
  • 80 ml víz
  • 1 teáskanál só

Forraljuk fel a vizet az ecettel és a sóval, a só teljesen olvadjon fel. Megfelelő tiszta csatos üvegbe rakjuk bele a rügyeket és öntsük le az ecetes lével. Hőkezeljük az üvegeket, ha hosszabb távra tervezünk velük, vagy csak tároljuk hűtőben, ha azonnal, a napokban szeretnénk őket fogyasztani.

5. Lekvár

Nincs is jobb, mint felbontani egy pitypang lekvárt egy téli napon, a hamarosan érkező tavaszi virágok illatára emlékeztet. A pitypang lekvárhoz csak pitypang virág, víz, pektin (a vegetáriánus zselatin), cukor, citrom és türelem kell hozzá a lassú főzéshez.

Könnyen a család kedvencévé válhat, hiszen kenhetjük pirítósra, kekszekre (házira még jobb), de teába is forgathatjuk sima méz helyett. Sőt, már a pitypang virág szedéséhez is össze lehet hozni a családot, hiszen a gyerekek szeretik a virágokat és főleg szedni őket!

Ehhez a recepthez nem kell szár, vagy más, csak a virág. Könnyen levághatjuk a sárga szirmokat egy ollóval szedés után A szár zöld része könnyen kesernyés ízt kölcsönözhet a lekvárunknak, csak a sárga szirmok kellenek majd. Próbáljuk meg beszerezni őket olyan helyről, ahol nincs állat tartva, vagy nincs az úthoz/forgalomhoz közel.

Nagyjából 400 gramm pitypang szirmot leöntünk kb. 1 liter forró vízzel (tehát teát készítünk), miután kihűlt, lezárjuk egy edénybe és hűtőbe tesszük 24 órára. Ezután leszűrjük és jól kinyomkodjuk őket. Lehet, hogy ez a tea kicsit fű illatára emlékeztet majd, de ne aggódjunk a végtermék nem ilyen lesz.

Öntsük a teát egy lábosba és adjunk hozzá két evőkanál citromlevet és két evőkanál pektint, majd forraljuk fel. Adjunk hozzá 800 gr cukrot és keverjük el, forraljuk további 1-2 percig, és vegyük le a tűzről. Töltsük lekváros üvegekbe és hőkezeljük az üvegeket.

6. Palacsinta és minitorta (cupcake)

Amerikai típusú palacsintára gondoljunk ennél a receptnél. Válasszunk egy amerikai palacsinta receptet, de általában liszt, sütőpor, tojás, tej, cukor, vaníliás cukor, só és valamilyen zsiradék kell hozzá (vaj vagy olaj). Ennél a receptnél csak a sárga szirmokra lesz szükségünk, amit a jól kikevert palacsinta tésztába kell beleforgatnunk óvatosan. Feldobhatjuk még egy kis banánnal, amit a legelején egy villával jól összetörünk és ehhez adagoljuk hozzá a többi hozzávalót, hogy a tésztát kikeverjük. Még egészségesebbé tehetjük, ha zsiradéknak kókusz olajat, liszt helyett másfajta lisztet (teljes kiőrlésű, zab, mandulaliszt, rizsliszt), tej helyett pedig valamilyen helyettesítőt használunk (rizsital, zabital stb.).

Válasszunk egy alap minitorta (cupcake) receptet, amiben az alaptésztán kívül nincs semmi más ízesítés (pl. csoki). Adjunk hozzá extra hozzávalóként napraforgó magot és pitypang szirmot. Nagyjából 12 minitorta elkészítésénél 20 gr napraforgó magra és 150 gr pitypang virágra lesz szükségünk. Ugyanúgy, mint a palacsintánál, itt is csak a végén keverjük hozzá óvatosan a tésztához a szirmokat. Egy finom citromos mázzal nyakon öntve a cupcake-eket pedig igazán finom desszertet kapunk.

7. Mézes jégkrém

Ha még nem próbáltuk ki a házilag készített fagylaltunkat pitypang virágszirmokkal, akkor itt az ideje, mert nem tudjuk, hogy mit hagyunk ki! Válasszunk egy alap fagylalt receptet és egyszerűen keverjünk hozzá egy jó adag pitypang szirmot, valamint mézet ízlés szerint. Fantasztikus ízt kölcsönöz majd a fagyinak. Kipróbálhatjuk kókusz fagyival is, remekül passzol hozzá. A lényeg, hogy a fagyi alap készítése közben hagyjuk a szirmokat állni benne, legalább 30 percet, majd jól leszűrve folytassuk a már pitypanggal és mézzel ízesített fagylalt készítését.

8. Tea

A pitypang szezon nem múlhat el anélkül, hogy ne ittunk volna legalább egy pitypang teát. Ahhoz képest, hogy sokan, mint kéretlen gyomra tekintenek rá a kertben, rengeteg földi jót tartalmaz: az A-, C-, D-vitaminok, cink, vas, magnézium és kálium mind megtalálható benne, és több béta-karotint tartalmaz, mint a répa.

Ennek ellenére, mint általában mindennek, lehetnek mellékhatásai is, például diabéteszre, vagy vérhígításra szedett gyógyszerek esetén, terhesség idején, illetve parlagfű és vele rokonságban lévő növényekre való allergia fennállása esetén mindenképpen érdemes konzultálni orvossal a pitypang fogyasztása előtt.

Tea készítésének négy módja:

A virágjából:

Forraljunk annyi vizet egy lábosban, amennyi teát szeretnénk készíteni. Amíg a víz felforr, vágjuk le a pitypang virágról a sárga szirmokat, a zöld részek nem kellenek majd. Egy csésze teához kb. 10 pitypang virág elég lesz. A szirmokat rakhatjuk csészébe való szűrővel, erre öntjük a forró vizet, és 20 percig állni hagyjuk. De a lábosba is rakhatjuk a szirmokat, vegyük le a tűzről, hagyjuk ezt is állni 20 percig, majd szűrjük le a végén.

Leveléből:

Próbáljuk a fiatalabb, zöldebb leveleket leszedni. Egy csésze teához nagyjából 6 levélre lesz szükségünk. Ezeket először mossuk meg és szárítsuk le őket. Ha már megszáradtak, finomra aprítsuk fel a leveleket. Mehet a csészébe és rá a forró víz, hagyjuk 10 percig állni. Ihatjuk együtt az aprított levelekkel, de ha nem szeretjük a „darabos” teát, csak szűrjük le és úgy fogyasszuk.

Friss gyökeréből:

A pitypang gyökere egyre népszerűbb a felhasználók körében, hisz megannyi egészségi javakkal szolgál. Ássuk ki bátran, mert a gyökérre lesz itt szükségünk, egész pontosan a gyöktörzsre (a szárhoz közelebb eső gyökér részre). Hideg víz alatt jól mossuk meg, majd szárítsuk le. Ha ez megtettük, míg a víz forr, vágjuk kisebb darabokra. Kb. egy liter vízhez két teáskanálnyi gyökérdarabra lesz szükség. Amint a vízhez adtuk, vegyük vissza a hőt, nem kell, hogy forrjon. Fedjük is le a lábast. Csupán egy percig hagyjuk így a tűzön, majd vegyük is le onnan és hadd ázzon további 40 percet a gyökér. Ha letelt, távolítsuk el a gyökeret és már ihatjuk is.

Szárított gyökeréből:

A pitypang nem nő egész évben, ami nehezebbé teszi a hozzáférést. Az is lehet, hogy nincs túl sok időnk pitypangokat ásni. Hogy megoldjuk ezt a problémát, itt egy ötlet, hogyan tudunk pitypang gyökeret szárítani, amit később felhasználhatunk a teánkhoz.

Ősszel, illetve tavasszal, még virágzás előtt a legjobb pitypang gyökeret ásni. A tél folyamán a hideg és a fagy a gyökérben található inulinból fruktózt képez, így a tavasszal szedett gyökér kevésbé kesernyés, viszont kevesebb inulint is tartalmaz, ami pedig a bélflóra megfelelő működéséhez járul hozzá. Sokan így az őszi szedést részesítik előnyben a magasabb inulin tartalom miatt.

Jól mossuk meg a gyökeret és jól kapargassuk is meg, de nem kell megpucolni, mint mondjuk egy répát. Hosszú (4-5 cm-es) egységes csíkokra vágjuk a gyökereket. Ezeket egyszerűen meg lehet szárítani egy aszalógépben (kb. 55 °C-on szárítva). Szerencsére mára már olyan széles a választéka ezeknek a gépeknek, hogy biztos találunk egy nekünk megfelelőt és a pénztárcánkat sem kell kiüríteni érte. Ha nincs ilyen és nem is tervezünk venni, akkor terítsük ki őket egy tálcára, és helyezzük őket egy száraz és hűvös helyre, ahol van megfelelő levegőmozgás is.

A teához pedig rakjunk fel egy liter vizet forrni, amíg forr, addig kis darabokra vágjuk a szárított gyökereket. Kb. két teáskanálnyi kell majd a vízhez, és forraljuk még 10 percig. Ha lejárt, távolítsuk el a gyökérdarabokat, szűrjük le a teát és kész is van.

9. Limonádé

Ki ne szeretné a limonádét? Dobjuk fel pitypang szirmokkal, így még egészségesebb lesz. Szedjünk körülbelül egy csészényi pitypang szirmot, rakjuk egy kancsóba, öntsünk rá forró, de nem forrásban lévő vizet (kb. 60 fokos vizet), és hagyjuk állni 30 percet. Rakjunk bele mézet, cukor helyett, és citromot. Öntsük fel hideg vízzel, vagy szódával, aki „bubisan” szereti. Leszűrhetjük, ha nem szeretjük benne a szirmokat, de azokkal is fogyaszthatjuk.

10. Oldat, tinktúra

A pitypang segít az emésztésben, de tisztító hatása is van, segít a májnak és a vesének az egészséges működésben. Pár csepp pitypang oldat elfogyasztása étkezés előtt segítséget nyújt a puffadás és szelesség ellen, étkezés után bevéve pedig a gyomorégést előzheti meg.

Tavasszal, amikor a pitypang már zöld leveleket hajtott, ássunk ki jó két maréknyi pitypangot gyökerestül. Jól mossuk meg őket. A zöld, friss leveleket inkább egy finom salátába ajánlanánk, és csak a gyökereket használjuk az oldat elkészítéséhez, de persze ez csakis tőlünk függ, mehet a levél is az oldathoz. A gyökereket nem kell pucolni, vagy jól lekapargatni, elég, ha jól megmossuk.

Vágjuk őket apró darabokra. Ezután rakjuk a gyökérdarabokat egy lekvárosüvegbe, körülbelül az üveg kétharmadáig töltsük, és öntsük fel alkohollal, hogy majdnem ellepje. Egy olcsó vodka megteszi, amit még mi is nyugodt szívvel elfogyasztanánk. Száraz és sötét helyre kell raknunk az üveget, és rázzuk meg bizonyos időközönként, vagy amikor eszünkbe jut. Legalább egy hónapot állnia kell, de hogy a leghatékonyabb legyen, hagyjuk 2-3 hónapot állni. Amikor kész, jól szűrjük le, és töltsük csepegtetős üvegbe.

Ehhez az oldathoz használhatunk szárított pitypang gyökeret is, amit már korábban elkészítettünk. A szárítási módszerről a 8-as pontban már írtam.

11. Illóolaj

Ha nagyon elszántak vagyunk, hogy saját kenőcsöt, vagy ajakbalzsamot készítsünk pitypangból, akkor először pitypang illóolajat kell majd készítenünk. Az elkészítése nem titok, vagy nagy ördöngösség, de nagyon oda kell figyelnünk, például, hogy az olajunk ne avasodjon meg, és ne kezdjenek baktériumok növekedni az olajunkban, mert az problémákat okozhat.

12. Balzsam/kenőcs

Ha kész az illóolajunk, készíthetünk belőle kenőcsöt. Jó a fájó izmokra, segít a száraz és repedezett bőrnek a kezünkön és a lábunkon. Köszvény és reumás fájdalmakra is, valamint halványítja a bőrfoltokat és a szeplőket.

13. Bor

Aki már próbálkozott alma cider készítésével, annak mindenképpen ajánljuk ezt a bort. Figyelmeztetünk mindenkit, hosszú folyamat lesz.

  • 2 kg pitypang virág
  • 4 liter víz
  • 3 citrom (héja és leve)
  • 3 narancs (héja és leve)
  • 680 gramm cukor
  • 340 gramm mazsola
  • 1 teáskanál élesztő tápanyag
  • 5 gramm borélesztő, vagy 1/2 teáskanál sütőélesztő

Válasszuk le a szirmokat a virágról, zöld rész ne kerüljön hozzá, ha sok kerül bele, keserű lesz a bor. Rakjuk a szirmokat egy rozsdamentes acél lábasba, ez fontos. A vizet forraljuk fel, és öntsük a szirmokra, hagyjuk állni két órát. Ha lejárt az idő, szűrjük le és nyomkodjuk ki a szirmokból is a vizet.

Mehet a lábas a tűzhelyre és forraljuk fel újra. Adjuk hozzá a citrom, narancs levét és a cukrot. Keverjük, amíg a cukor elolvad. Adjuk hozzá a citrom, narancshéjat és a felaprított mazsolát. Vegyük is le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, keverjük bele az élesztő tápanyagot és a bor, vagy sütőélesztőt. Lefedjük és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 10-14 napig, napi 3-szori keverés mellett.

Ezután leszűrjük egy megfelelő fertőtlenített edénybe, aminek van ún. erjesztési vagy fermentációs zárja, fermentációs fedője. Interneten ma már be lehet ilyeneket szerezni. 3 hét után átfejtjük egy másik fertőtlenített edénybe, hogy megszabaduljunk az élesztős üledéktől. Ha már a borunk kezd tisztulni, várjunk még 30 napot és újra fejtsük át. Légmentesen zárjuk. Körülbelül 9 hónap kell, míg letisztul teljesen, minden 3 havonta fejtsük át. Így már szinte teljesen eltűnik az üledék. Fertőtlenített üvegekbe töltve zárjuk le dugóval. A legideálisabb, ha egy évet érlelődik az üvegben mielőtt fogyasszuk.

14. Mézsör

Hasonló erjesztéses eljárással készül, mint a bor, csak itt cukor helyett mézet kell használni. Persze nem teljesen ugyanaz a procedúra. (Petrezselyemmel összetörve jó erős gyömbérsörben)

15. „Fürdőbomba”

Igazi sláger a fürdőbomba a kádban lazítani vágyók számára. Megannyi recept és eljárás van ma már az interneten. A fentebb említett pitypangos illóolajat használjuk hozzá.

16. Házi szappan

Az ügyesebbek és türelmesebbek házi szappant is készíthetnek belőle.

17. Rántva

Ennek a receptnek van két változata: egy édes és egy sós. De a lehetőségek tényleg határtalanok.

Mire lesz szükséged:

  • nagyjából két csésze pitypang virágra
  • 1/3 csésze liszt
  • 1/3 csésze tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/3 csésze kukoricadara
  • 1 tojás
  • csipet só
  • bő mennyiségű olaj, amely bírja a magas hőmérsékletet

Két variációhoz:

Édes: adj hozzá egy evőkanál mézet (vagy ízlés szerint) és összesen 0,5-2 teáskanálnyit a következő fűszerekből: fahéj, szegfűszeg, kardamóm, szerecsendió

Sós: adj hozzá egy csipetet a következő fűszerekből: kakukkfű, rozmaring, oregánó, vagy hasonló fűszerek. Még egy extra csipet sót is hozzá lehet tenni.

Elkészítés:

  1. Dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat, és adjuk hozzá a tojást.
  2. Adjuk hozzá az édes, vagy a sós hozzávalókat.
  3. Mártsuk bele a pitypang virágok mindkét oldalát.
  4. Miután megmártottuk jól mindkét oldalát, süssük ki a virágokat aranybarnára forró olajban.
  5. Itassuk fel az olajat a virágokról papírtörlőn, hagyjuk egy kicsit hűlni őket, és már élvezhetjük is!

18. Erjesztett pitypang szár (fermentált szár)

A kissé kesernyés pitypang szár és az erjesztés kombinációja hatékonyan segít az emésztésben. A néhány hozzáadott fűszer pedig remek ízt kölcsönöz ennek a receptnek. Lehet étvágygerjesztőként enni, de felaprítva hozzáadhatjuk ételekhez, szendvicsekhez vagy zöldségekhez. Ha nincs kéznél pitypang, helyettesíthetjük más szárral is, mint a mángold és a fodros kel.

Hozzávalók:

  • egy nagy csokor pitypang szár
  • 2 csésze víz
  • 1 evőkanál só
  • ½ teáskanál egész borsszem
  • ½ teáskanál szegfűbors
  • ½ teáskanál mustármag
  • ½ teáskanál szárított chili
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 babérlevél

Elkészítés:

  1. Keressünk egy akkora befőttesüveget, amibe a szárak pont beleférnek és rakjuk bele mind.
  2. Forraljuk fel a vizet, és adjuk hozzá a sót és a fűszereket. Addig keverjük, míg a só fel nem oldódik. Hagyjuk kihűlni testhőmérsékletig.
  3. Öntsük rá a szárakra. Ha kicsit több víz maradt, szűrjük le a fűszereket, és adjuk hozzá ezt is az üveghez, hogy még több íz kerüljön az üvegbe.
  4. A következő lépés fontos, meg kell győződnünk róla, hogy a szárak végig a lében legyenek, ezt meg lehet tenni úgy is, hogy például egy káposzta levelet üveg szélességű méretre vágunk, ezt tesszük a szárakra, majd egy sterilizált kisebb követ a tetejére rakunk. A lé körülbelül 3 cm-el lepje el a szárakat.
  5. Mielőtt lezárjuk az üveget, öntsünk annyi olíva olajat a tetejére, ami egy védő réteget képez, így megakadályozva az oxigén bejutását, így a penészesedést. Szerencsésebb műanyag fedelet használni, mivel nem tudni, hogy ez a sós lé nem lépne-e reakcióba a fém fedéllel, vagy hogy ne legyen túl szoros, hogy a CO2 ne tudjon eltávozni az üvegből.
  6. Helyezzük az üveget a konyhának egy melegebb helyére. 20-22 fok optimális. Tegyünk egy kis tányért az üveg alá az erjesztés során esetlegesen távozó lé miatt.

Most pedig várni kell. Talán a legnehezebb része. Minden második nap rá kell nézni a szárakra, hogy biztos a lében maradjanak. Egy pár fűszer feljöhet a tetejére, ezeket érdemes eltávolítani. Egy hét után kezdhetjük a kóstolást, hogy kész vannak-e. Ha új vagy az erjesztésben, jó ötlet, ha rendszeresen kóstolsz, hogy érezd a változást. Ha az erjesztés még nem ment teljesen végbe, a szárak inkább sós ízűek. Az idő múlásával ez savanykásba, fanyarba megy át. Ez eltarthat akár 2-4 hétig is.

Miért az erjesztés?

Az erjesztés egy lehetőség arra, hogy konzerváljuk a zöldségeket, míg növeljük a tápanyag értéküket.  Az erjesztés során bizonyos tejsavbaktériumok kerülnek az ételbe, amik segítik az emésztést.

A két legfontosabb tipp, amikor a receptet csináljuk:

  1. Használjunk tiszta eszközöket: lábast, kést, vágódeszkát, üveget. Forró vizet önteni rájuk tisztítás után egy jó ötlet.
  2. Vegyük biztosra, hogy a pitypang szárak mindig a lében állnak.

19. Főzelék készítése

Az összegyűjtött zsengébb levelek kemény csúcsát levágjuk, majd fél órát vízben főzzük, ezután leszűrjük, finomra vágjuk, húsleves levével felöntjük és tetszés szerint sóval/borssal ízesítjük. Néhány kanál zsemlemorzsával összedolgozzuk és összepároljuk. Hozzáadunk 1 kanál lisztet és egy kevés húslevest, majd további negyedórát együtt főzzük. Tálalni frissen a legjobb fasírttal vagy virslivel együtt.

Olvassa el a cikk harmadik részét ide kattintva!

Forrás: zoldszeresz.hu