A céklalé csökkenti a vérnyomást

0
939
Fotó: gettyimages.com

Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé – erre az eredményre jutottak brit orvosok.

A pohár két és fél deciliternyi italt jelent. A bartsi és londoni egyetemek orvosai olyan alanyokon tesztelték a cékla hatását, akiknek magas a vérnyomásuk. Az adatok szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik a hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető.

„Meglepődtünk, hogy milyen kevés nitrát elég ilyen jelentős hatáshoz” – idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát.

A céklalevet ivók meglepődésének megelőzése végett hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.

A nitrát a talajban fordul elő, a zöldségek a gyökérzetük révén szívják magukba, hogy jobban növekedhessenek.

A cékla öt áldásos egészségügyi hatása

Nem túlzás azt állítani, hogy a cékla egy igazi csodanövény, amely a téli hónapokban számos módon segítheti az egészséged megőrzését, és támogathatja az immunrendszered megfelelő működését. Nagy mennyiségben találhatóak benne vitaminok és ásványi anyagok, valamint olyan antioxidánsok, mint a kálium, vas, A-, C- és B6-vitamin.

Még egy jó hír, hogy nagyon egyszerű és olcsón beszerezhető étel. De a legjobb, ha idényzöldségként, piacról vásárolsz belőle. Annak ellenére, hogy gyökérzöldség, nem csak a levelét, hanem a zsenge szárait is szinte bármire felhasználhatod. Keverheted salátába, készíthetsz pürét belőle, és sós ropogtatnivalónak is isteni finom. Ismerd meg az öt legfontosabb egészségügyi előnyét!

Jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére

A cékla rendkívül gazdag nitrátokban, amelyek az egészséges vérnyomás fenntartásában játszanak fontos szerepet. Az emésztőrendszerben a nitrátok nitritekké alakulnak, amelyek kitágítják az erek falát, és javítják a véráramlást. Ezáltal csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint javul a szívizom teljesítménye is. Ha bővebben olvasnál arról, milyen ételek segítenek megelőzni a szív- és érrendszer betegségeit.

Fotó: pixabay.com

Segít megvédeni a sejteket

A cékla tele van antioxidánsokkal, beleértve a betanint és a C-vitamint. Ezek a vegyületek segítenek a sejtek védelmében a szabad gyökök okozta károsodás ellen. Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az öregedés jeleinek lelassításához, emellett a bőr állapotát is javíthatják, és segíthetnek megküzdeni az olyan bőrproblémákkal, mint a pattanások és a furunkulusok. 

Vérszegénység ellen is használják

A cékla gazdag vasban és B-vitaminokban, különösen a B9-vitaminban, amely az aktív folát formája. Ezek az összetevők esszenciálisak a vérképzéshez és az egészséges vörösvérsejtek kialakulásához. Azoknak, akik a vasellátásukat szeretnék növelni, érdemes rendszeresen beiktatniuk a céklát az étrendjükbe, és a vashiányos vérszegénységgel küzdőknek is kitűnő választás a cékla.

Gyulladáscsökkentő

A cékla a benne található betanin révén rendelkezik gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is. A gyulladások hosszú távon számos egészségügyi problémához vezethetnek, így a cékla fogyasztása segíthet azoknak, akik szeretnék csökkenteni a gyulladások kockázatát, emellett rendszeres fogyasztása betegségmegelőző hatással is bír.