I. rész: Bevezetés
A csontritkulás a csontváz egészének rendszerbetegsége, amelyben a csontszövet mennyisége úgy fogy, hogy a megmaradó csontszövet az eredeti csontszövet összetételéhez képest nem mutat eltérést.
Az osteoporosis két formája a primer és a szekunder. A primer osteoporosisnak szintén két típusa van, a posztmenopauzás osteoporosis (I. típusú), és a szenilis osteoporosis (II. típusú). A két típus dietetikailag is eltérő étrendi szempontokat indokol, ezért is fontos megkülönböztetni.
Az 50 éves nők 30%-a, a 80 évesek 70%-a szenved a csípő, a deréktáji gerinc vagy az alkar csontritkulásában. Az osteoporosisos törések előfordulása körülbelül négy év alatt 25%-kal nőtt az Európai Unió országaiban. Hazánkban a mozgássérült emberek mintegy 30%-a csontritkulás miatt lett tartósan mozgássérült, és 65%-uk 55 éves kor után véglegesen fogyatékossá vált. Ezek az emberek nem képesek munkavégzésre, így jóval korábban mennek nyugdíjba, mint az egészséges, hasonló korú társuk. Az alulfinanszírozott ellátási rendszerben nagy összegként jelenik meg az ilyen betegek kezelésére fordított pénz.
A CSONTRITKULÁS FOLYAMATA
Felnőttkorban fiziológiás körülmények között az ún. remodeling folyamat során 10–14 nap alatt a csontokban egy-egy kis területen lebomlik a csontszövet, majd a helyébe 3–4 hónap alatt új szövet épül. Ily módon a csont teljes mennyiségének 2–10%-a épül át évente. A csonttömeg a csúcstömeg elérése után stagnál: az építés és a lebontás egyensúlyban van. 40–45 éves kor körül túlsúlyba kerülnek a lebontási folyamatok, melynek következtében évi 0,3–0,5%-kal fogyatkozik a csonttömeg. A nőknél a menopauza táján ez évi 2–5%-ot is elérhet, majd annak befejeztével az ütem lelassul. A kor előrehaladtával a különböző szervek eltérő ütemben változnak.

A csontritkulás folyamata aktív életmóddal és kiegyensúlyozott táplálkozással – kevés kórformától eltekintve – megelőzhető, illetve a már kezdődő csontritkulás folyamata lassítható. Az egészséges – alkohol- és dohányzásmentes – életmód, amiben a kiegyensúlyozott táplálkozással természetes pótlásra kerül a kalcium és a D-vitamin, illetve amiben rendszeres a testedzés, ez maga a hatékony megelőzés. Felnőtt- és időskorban már a rizikótényezők kiiktatására kell fókuszálni, mint például az alkoholizmus, a túlzott kávéfogyasztás, a dohányzás, az elégtelen fehérje-, kalcium- és vitaminellátottság, ennek célja a csontvesztés lassítása. A megfelelő kalcium- és D-vitamin-ellátottság már a fiatal korosztály táplálkozásának is fontos része. Ezen időszak korosztályi sajátosságait és az osteoporosis vonatkozó következményeit mutatja be a következő táblázat.

Dr. Lelovics Zsuzsanna
táplálkozáskutató
Hartmann Eszter
dietetikus
Részlet A csontritkulásról c. kiadványból.
A könyvet a kiadó webshopján, ide kattintva tudja megrendelni.