A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk cukorbetegséggel. Dr. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.
Óvatosan a kalóriákkal
A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, mely nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok) és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre!
Panírozzon, rántson okosan
Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a különböző rántott ételek. Ha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, akkor viszont érdemes pár dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával késztik el. Igenám, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is.
Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni. Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!
A cukorbeteg is ehet édességet
Amennyiben valaki cukorbetegséggel küzd, akkor sem kell lemondania az édességekről és különböző nassolnivalókról, csak pár fontos szabályt kell betartani: cukor helyett használjon természetes (pl. eritrit, stevia) vagy mesterséges édesítőszert, fehér liszt helyett pedig lassabb felszívódású teljes kiőrlésű lisztet vagy alacsony szénhidráttartalmú zsírtalanított mandula- vagy kókuszlisztet.
Tipp: egyes édesítőszerek hőérzékenyek, vagyis hő hatására veszítenek édesítő erejükből, illetve mellékízük lesz. Használjon ezért ciklamát, szacharin vagy aceszulfám-K alapú mesterséges édesítőszert, de még jobb választás egy eritit, stevia alapú édesítő- tanácsolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Koccintani mivel?
Köztudott, hogy az alkoholok közt is lényeges különbségek vannak az egészségre és a vércukorszintre nézve. Természetesen a magas cukortartalmú italokat a cukorbetegeknek kerülniük kell (pl. desszertbor, likőrök), ám 1-2 dl jó minőségű száraz vörösborral a cukorbetegséggel küzdők is bátran koccinthatnak. Azonban arra mindenképp érdemes ügyelni, hogy az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen (pl. ropogtasson teljes kiőrlésű kekszet), hogy ne csökkenjen le túlságosan a vércukorszint!
Válasszon jó(l) köretet
Sok családnál a köretet krumpli, illetve a rizs alkotja. Pedig ennél jóval szélesebb a kínálat, hiszen cukorbetegség esetén bátran fogyasztható a bulgur, a kuszkusz, a köles, a barna, illetve basmati rizst is. Ezek nem csak egészségesek, de egy kis változatosságot is biztosítanak köretek terén. A hagyományos köretek mellett szerepeljenek az asztalon még különféle saláták, salátatálak (majonézes, olajos öntet nélkül).
Forrás: Cukorbetegközpont