Nő a magyarországi halfogyasztás az utóbbi tíz évben, de még mindig messze az európai uniós átlag alatt van; az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves 5,7 kilogrammos átlag megduplázódjon Magyarországon – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
A jó minőségű hazai halak fogyasztásának növelése piacot biztosít a magyar termelőknek. A halgazdálkodás nemzetgazdasági jelentőségű, hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez.
A halfogyasztást ösztönző már megtett intézkedések közül Farkas Sándor kiemelte a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését, illetve a Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetését a magyar termelésű minőségi halak és haltermékek megkülönböztetésére, az irántuk megnyilvánuló vásárlói bizalom és igény erősítésére.
A magyar halak finomak, fogyasztásuk rendkívül egészséges – hangsúlyozta az államtitkár.
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke elmondta: eredményes volt az év, az időjárás is kedvezett a hazai termelésnek, nagy mennyiségű és kitűnő minőségű halat kínálnak a vevőknek. Az árak nem emelkedtek, a tavalyival azonos áron tudnak vásárolni a fogyasztók. A halfogyasztás ösztönzése érdekében 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat. A termelői akciókról a MA-HAL honlapján lehet tájékozódni.
Magyarországon az elmúlt egy évben több mint 10 százalékkal nőtt a halfogyasztás. A fogyasztás bővülése stabil alapot ad a hazai halágazatnak a további fejlődéshez. A belföldi fogyasztás növekedéséhez hozzájárult a hal forgalmi adójának csökkentése, az elmúlt évek hazai gazdasági növekedése és a fogyasztást ösztönző kampányok is.