A japán teák császára: Matcha

0
186
Fotó: pixabay.com

Zöld színű por, amit kevernek teába, kávéba, de akár még fagyiba is, és az elmúlt évek legnagyobb gasztronómiai felfedezettje. Mi az? Bizony nem más, mint a matcha, ez a Japánból érkezett különleges zöldtea, ami nem csak érdekes ízével és állagával, de rendkívül sokoldalú egészségügyi előnyeivel is hódít világszerte. A matcha tulajdonképpen egy speciálisan gondozott zöldtea fajta, ami porrá őrölve kerül kereskedelmi forgalomba.

Mitől különleges?

A matcha egy különleges módon termesztett és feldolgozott zöld tea, termesztése nagy odafigyelést és szakértelmet kíván. A teát árnyékban nevelik, hogy a klorofilltartalma megnőjön, így intenzívebb zöld színt és gazdagabb ízt kap. A begyűjtött leveleket gőzzel párolják, szárítják, majd porrá őrlik. Ez a finom por kerül végül kereskedelmi forgalomba, élénkzöld színével minden ételt és italt feldob.

Divatos tápanyagbomba

A matcha teát nem csak érdekes, egyedi íze és különleges élénkzöld színe teszi vonzóvá. Világhódító útján jelentős szerepet kapott az egészségre gyakorolt hatása, sok helyen igazi életelixírként tartják számon. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, aminosavakban és vitaminokban. Rendszeres fogyasztása segíthet erősíteni az immunrendszert, javítani a koncentrációs képességet és fokozni az energiaszintet. Magas antioxidáns tartalma semlegesíti a szabad gyököket, amelyek károsítják a sejteket és hozzájárulnak az öregedéshez. A matcha felgyorsítja az anyagcserét, így segít a fogyásban és a testsúly kontrollálásában. A tealevélben található L-theanin nevű aminosavnak köszönhetően fogyasztása nyugtató hatású, csökkenti a stresszt és javítja a hangulatot.

Teázási rituálé

A keleti kultúra fontos része a minőségi tea elkészítése, majd elfogyasztása. A teakészítés egyfajta meditatív szertartás, amely során megpihen test és lélek, ellazul az elme. A hagyományos japán teaceremóniához hasonlóan a matcha elkészítése is egyfajta meditáció lehet. Aki fogékony az ilyesmire, az otthoni körülmények között is megpróbálkozhat vele, aki nem annyira jártas benne, azt számtalan kávézó várja finomabbnál-finomabb matcha teával, vagy épp matcha lattéval.

A matcha önmagában is finom, de számos más ételhez és italhoz is hozzáadhatjuk. Készíthetünk belőle lattét, smoothie-t vagy akár süteményeket is, tehát érdemes vele szoros barátságot kötni.

Forrás: interfood