A pitypang gyógyhatása és felhasználása

0
72
A pitypang gyógyhatása és felhasználása
Fotó: freepik

II. rész

Kínai orvoslás

Ókor óta használják megfázás, viszketés, belső sérülések, fogfájás, hízás, fekélyek, furunkulus, májgyulladás, tüdőgyulladás, hörghurut és megfázás ellen. Mellrák gyógyításban apróra vágott növényt dunsztkötésben alkalmazták. (Gyógyszerként először a kínai feljegyzésben i.sz. 659-ben szerepel)

Arab orvoslás – tarakshagog (pitypang)

Vizeletkiválasztás és fokozásra használták a tizedik században, hólyagpanaszok, gyomorbetegségek, láz, alvási zavarok, havi vérzés segítésére.

Középkori Európában (XV.sz)

Hittek a „Külső Jelek Doktrinájá”-ban, a növények külső jegyeik segít eligazodni azok gyógyító értékükben. Azaz, minden sárga növény a sárga epével hozható összefüggésbe, ezért epegyógyszerként tekintettek rá. (Sárgaság és epekőkezelés – vizeletkiválasztással hozták összefüggésbe)

Angol orvoslás

Az angolok, mint „ágyba pisilőt” (wet the bed), emlegették a franciák „pissenlit” után.

Nicholas Culpeppernek köszönheti a pitypang gyógyító képességeinek jó hírét. Culpeper a test bármely betegsége ellen ajánlotta, ennek köszönhetően vált „hivatalos orvossággá”.

Észak-Amerikai orvoslás

Korai telepesek vitték be, akiktől az indiánok gyorsan át is vették frissítő képessége miatt.

Japán kutatók

Rákellenes hatásról beszélnek, azonban túl korai lenne kimondani, hogy valóban gyógyíthatja.

A friss gyermekláncfű zöldekben, virágcsúcsokban és gyökerekben található egyes kémiai vegyületek antioxidánsok, betegségmegelőző és egészségét elősegítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Különösen kedvelt salaktalanító/méregtelenítő kúra részeként, főleg reumától és köszvénytől szenvedők, de akné, ekcéma, skorbut, görvélykór, artritisztől szenvedőknek is ajánlott. Kúraszerű alkalmazása bőrre, hajra, körmökre és kötőszövetekre hat jótékonyan.

Ezen felül kiváló hashajtó. A gyógynövényben található ezen aktív hatóanyagok csökkentik a súlyt és csökkentik a vér koleszterinszintjét.

A gyermekláncfűgyökér, valamint más növényi részek tartalmaznak keserű kristályos taraxacint és egy heves gyanta taraxacint . Ezenkívül a gyökér inulint (nem inzulint) és levulint is tartalmaz . Ezek a vegyületek együttesen felelősek a gyógynövény különféle terápiás tulajdonságaiért.

A friss gyermekláncfű levél A-vitamint tartalmaz 100 g-ban (a napi ajánlott bevitel kb. 338% -a – több, mint a sárgarépában található), amely a kulináris gyógynövények között az A-vitamin egyik legmagasabb forrása. Az A-vitamin nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin és antioxidáns, amely az egészséges nyálkahártya és a bőr fenntartásához szükséges.

A levelek számos, egészségre kedvező flavonoidot tartalmaznak, mint például a karotin-ß, a karotin-α, a lutein, a kriptoxantin és a zeaxantin. Az A-vitaminban gazdag természetes ételek és a flavonoidok (karotinok) fogyasztása segít az emberi testnek megvédeni a tüdő- és a szájüregi ráktól. A Zeaxanthinnak feltételezhetően fényszűrő funkcióval kell refndelkeznie, ezért segítheti a retina védelmét a káros UV sugarak ellen.

A kálium a sejt- és testfolyadékok fontos alkotóeleme, amely segíti a pulzus és a vérnyomás szabályozását. A vas elengedhetetlen a vörösvértestek előállításához. Az emberi test mangánt használ az antioxidáns enzim, a szuperoxid-diszmutáz együttes tényezőjeként.

Gazdag számos létfontosságú vitaminnal, ideértve a folsavat, riboflavint, piridoxint, niacint, E-vitamint és C-vitamint, amelyek nélkülözhetetlenek az optimális egészséghez. A C-vitamin erőteljes természetes antioxidáns. A gyermekláncfű zöldjei biztosítják a napi ajánlott C-vitamin szint 58%-át.

A gyermekláncfű valószínűleg a K-vitamin leggazdagabb növényi forrása; a DRI kb. 650%-át adja. A K-vitamin potenciális szerepet játszik a csontok erősítésében azáltal, hogy elősegíti a csontok osteoblasztikus aktivitását. Megállapított szerepet játszik az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésében is az agy idegsejtkárosodásának korlátozásával.

Magas lecitintartalma, fontos a sejtfalak védelmében és megújulásában, csökkenti a koleszterint, a zsírt energiává alakítja, segít a stroke és a szívinfarktus megelőzésében.

A gyermekláncfű gyógynövény figyelemre méltó tápanyagokat tartalmaz és nagy tápanyagforrás télen.
Ez a szerény háztáji gyógynövény (az RDA% / 100 g) –
9% élelmi rost
19% B-6 vitamint (piridoxint)
20% riboflavinot
58 % C-vitamin
338% A-vitamin
649% K-vitamin
39% vas
19% kalcium
(Megjegyzés: az RDA által ajánlott napi bevitel)

Íme néhány felszolgálási tipp

A friss leveleknek cikória ízük van. A zsenge leveleket pirítsuk meg baconnel, Franciaországban igen népszerű tavaszi saláta. Keverjük össze más zöld levelekkel, például rukkolával, porcsinnal, kaporral, s aromásabb salátát kapunk. A gyökeret tisztítsuk meg, szárítsuk meg, pirítsuk meg a sütőben kávébarnára, adjunk hozzá forró vizet, és így kávépótlóként használhatjuk.

A friss zöldeket és a virág tetejét az ősi idők óta használják a főzésben. Az előmosott zöldek körülbelül egy percig forrásban lévő vízben blanszírozzuk, és a jéghideg vízbe merítésével azonnal lehűtik. A blanszírozás csökkenti a keserűséget.

Fiatal, finom hajtások, nyersen vagy blanszírozva, salátákban és szendvicsekben önmagukban vagy más zöldekkel, például saláta, kelkáposzta, káposzta, metélőhagyma, kombinációban felhasználva.

A friss zöldek felhasználhatók levesekben, pörköltekben, gyümölcslevekben és főtt leveles zöldségféleként is.
Szárított levelekkel, valamint virágrészekkel tonizáló italok és gyógynövény-gyermekláncfű tea készítésére szolgáltak.
A gyermekláncfű virágok felhasználhatók borok (Dandelion Wine), pálinkák, palacsinták készítéséhez; és kedvelt az arab sütésben.
Finoman pörkölt és őrölt gyökér felhasználható csodálatosan finom pitypang kávé készítéséhez (lásd fentebb).
A pitypanggyökér-koncentrátumot (eden yansen) a japán főzéshez is használják.

Olvassa el a cikk második részét ide kattintva!

Forrás: zoldszeresz.hu