Most induló sorozatunkban a különböző szűrővizsgálatokról mondunk el minden fontos információt.
A fejlett európai országok között a cardiovascularis és a rosszindulatú daganatok döntő halálozási tényezővé váltak, melynek hátterében több okot is fel lehet fedezni. Az elmúlt évtizedekben megduplázódott a túlsúlyosak száma, mely számos krónikus betegség (pl. szív-ér rendszeri megbetegedés, diabétesz, vastagbélrák) kockázati tényezője; a másik legnagyobb kockázati tényező a dohányzás. Magyarország a cigaretta napi fogyasztásában az uniós átlag felett helyezkedik el, és a tüdőrák halálozása is nálunk az egyik legmagasabb. A dohányzás a rák okozta halálozások (nemcsak a tüdőrák!) arányának emelésén kívül, a cardiovascularis halálozások számát is növeli.
Döntő fontosságú az egészségügyi kockázati tényezőknek a kiküszöbölése, és a betegségek korai felismerése szűrővizsgálatok segítségével.
Az egészség megőrzésének, a betegség megelőzésének a szintjei
Az egészség fogalma alatt – a WHO meghatározása szerint – a betegség hiányán kívül, a teljes testi, lelki, szellemi jólét állapotát értjük.
A betegség megelőzésnek három szintjét különítjük el: a primer, a szekunder, és a tercier prevenció.
1. Milyen módon lehetséges az egészség megóvása elsődlegesen?
• egészséges, változatos táplálkozással,
• rendszeres testmozgással,
• az alkoholfogyasztás csökkentésével,
• a dohányzás mellőzésével,
• a stressz kezelésével.
2. A másodlagos megelőzés = szűrővizsgálatok igénybevétele-gondozás
3. A harmadlagos megelőzés = gyógykezelés, rehabilitáció, szövődmények megelőzése
Dr. Papp Anett
szakgyógyszerész