Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sok féle tünetünk jelentkezhet, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés. A hisztamin intolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Az arcpirulás és kimelegedés okainak bonyolult felderítése
A hisztamin intolerancia annyira szerteágazó tüneteket okozhat, hogy az érintettek gyakran több szakrendelést is végig járnak, mire a problémájukra fény derül.
Arcpirulás és kimelegedés miatti, klimax-szerű panaszaikkal – a hisztamin intolerancia fájdalmas, erős menstruációs görcsöket is okozhat – nőgyógyászhoz fordulnak.
Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz.
Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak.
A csalánkiütéses, bőrviszketéssel járó tüneteikkel kapcsolatban pedig bőrgyógyász véleményét kérik.
A fokozott fáradékonyságnak, szédülésnek, alvászavarnak és fejfájásnak pedig akár belgyógyászati, hormonális vagy neurológiai oka is lehet.
A leggyorsabb diagnózis a gyomor- és bélrendszeri tünetek kapcsán születhet
Ha a betegeknél az arcpirulás és kimelegedés mellett gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik, akkor rövid időn belül gasztroenterológushoz fordulnak. Amennyiben az egyéb tünetek is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan – a hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával – hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg.
Mi okozza az arcpirulást?
A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése, illetve csökkent aktivitása okozza. Értékét vérvizsgálattal lehet meghatározni.
A DAO enzim csökkenése bekövetkezhet allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma miatt, de okozhatja a hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása.
Ezeket az ételeket kerülje, hogy megelőzze a tüneteket!
Ha DAO enzim értéke alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell. Ilyenkor a magas hisztamin tartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell.
A bor és a pezsgő mellett kerülendők bizonyos sajtok, sörélesztő, kagyló, a halak többsége, a halkonzerv. Ezen kívül a paradicsom – különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup – a spenót, csirke, sertés, marha kolbász és sonka, különösen a szárított termékek. Minden fermentált zöldség és szója termékek, a szója szósz, csokoládé és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák, ezért nem javasolt fogyasztani a diétában. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé és az ananász.
A diéta minden esetben személyre szabott, egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Ha mégsem akarunk lemondani bizonyos ételekről, alkalmanként DAO enzim tartalmú tablettát az étkezések előtt bevéve, megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását.
Forrás: Budai Allergiaközpont