Cél a lapos has: éhezés nélkül

0
1942
Fotó: 123rf.com

Sokunk vágyik lapos és feszes hasra – de lehetőleg koplalás nélkül. Tudatos táplálkozással, hasznos beidegződésekkel, továbbá induláskor az okok feltárásával  ez megoldható. Fogadjunk meg néhány jó tanácsot a kívánt alakú has eléréséhez és megtartásához.

Felmérések szerint a nők körében a komplexust okozó tényezők közt a hasra hízás az első helyen szerepel. Hiszen a kövérkés has lehet puffadt, túl puha, még gyakran fáj is, és ami a fő baj, hogy nem esztétikus. További rossz hír, hogy általában nehezebb lefogyni belőle, mint a comb vagy a fenék esetében. Ráadásul egyes családokban a hasra hízás örökletes…Még ha nehéz is a genetika ellen küzdeni, helyes gesztusok elfogadásával, több figyelemmel laposabbá, rugalmassá, feszesebbé  tehetjük a hasunkat.

Vizsgáljuk felül szokásainkat

Finomíthatjuk derékvonalunkat célzott diétával, koplalás nélkül, miközben elfelejtjük rossz táplálkozási szokásainkat, melyektől felfúvódik a hasunk és hízunk. Fontos, hogy fordítsunk több időt az ételek ízlelgetésére, a tudatos evésre, az alapos rágásra. De arra is legyen időnk, hogy maradjunk étkezés után is egy ideig ülve, ezzel csökkentve a puffadás kockázatát, és érezzük a jóllakottságot. Egyszerű szokás, de sokan mellőzik, a leggyakrabban a sietésre hivatkozva…

Helyes reflexek a hasi zsír eltüntetésére
Csökkentsük az étel erjedése okozta „kövér has” hatást

Étkezés után az erjedési folyamat normális, a vastagbélben megy végbe. A kiegyensúlyozatlan bélflóra az erjedés (fermentáció) során hasi fájdalmat, puffadást, gázképződést, idővel kövér hasat okozhat. Egyes felmérések szerint a nők 80%-a kitett ennek a jelenségnek.

(Fotó: 123rf)

Ez történik például, ha FODMAP (fermentálható oligo-, di- és monoszacharidok, valamint poliolok) tartalmú ételeket fogyasztunk, így cukrokat, melyek a lapos has ellenségei az érzékeny bélrendszerrel rendelkező személyeknél (is). Megtalálhatók egyes gyümölcsökben (datolya, alma, körte..), zöldfélékben (csicseriborsó, hagyma, kelkáposzta..), sajtokban, üdítőkben stb.

Vegyük figyelembe a hormonok szerepét

A kiegyensúlyozatlan hormonháztartás is hasi hízáshoz vezethet. Nőknél pl. a menopauza idején, amikor csökken az ösztrogén hormon szintje, ez hamar bekövetkezhet. Vagy nem megfelelő fogamzásgátló szedése (erről mindig konzultálni kell nőgyógyásszal) és más hormoningadozás is szerepelhet az okok közt..

Elengedhetetlen a sófogyasztás mérséklése (a vízvisszatartás csökkentésére) és a kellő mennyiségű protein-bevitel. Ugyanis a bőr és az izmok egyik fő alkotóeleme a kollagén, mely fehérjékből áll. Ezenkívül a feszes has elérése a bőr és az izmok állapotával is természetesen  összefügg: a kemény, izmos has jobb tartást biztosít. Előny még, hogy a proteinek emésztése több energiát igényel

Világosan azonosítsuk az ételintoleranciánkat

A has állapotára is kihat, hogy hajlamosak vagyunk egyes élelmiszer-kategóriák törlésére étrendünkből. Olyanokat, melyekről azt hisszük, hogy ételintoleranciát okoznak, megbillentik a bélflóra egyensúlyát, és hízunk tőlük. Többet ér, megpróbálni ezeket az élelmiszereket apránként visszajuttatni az étrendünkbe, hogy azonosítsuk azokat, melyek valóban zavarják az emésztésünket – és azokból kell csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget.  Igazolt (pl. glutén, laktóz) intolerancia esetén természetesen valóban hagyjuk ki az ezért felelős élelmiszereket az étrendünkből. Helyettesítsük a búzát rizzsel vagy quinoával, a tehéntejet növényi tejjel. A friss sajtokkal szemben a sokáig érlelt sajtok (pl. parmezán) gyakorlatilag laktózmentesek.

Főzzünk gyakran fűszer- és aromás illatú gyógynövényekkel

A római kömény, ánizs, édeskömény vagy a kakukkfű hasznosnak bizonyuló fűszer- és gyógynövények, amikor leadni szeretnénk a hasunkra rakódott zsírpárnákból. Ugyanis könnyítik az emésztést, enyhítik a gázképződést és a puffadást. Mindamellett nem árt tudni, hogyelegendő mennyiséget kell fogyasztani belőlük a kívánt hatás eléréséhez. A leghatékonyabb módszer a növények főzetének alkalmazása, melyekből egész nap kortyolgthatunk. Egyes esszenciális olajok (köménymag-, koriandermag-, bazsalikomolaj) szintén hatékonyak lehetnek. De alkalmazásukról feltétlenül konzultáljunk természetgyógyásszal vagy patikusunkkal az előírt adag tekintetében.

Derítsük fel a buktatókat 

Amitől mindenképp kudarcba fullad a hasi plusz kilók leadása, azok a rendszeres, kis „megingások”. Megengedni magunknak „egy kis” nassolást mindennap (pl. délutánonként a munkahelyen vagy este a tv előtt), majd másnap többet enni a kelleténél, „mert kell erő a munkához” „vagy nem érek rá gondolkodni rajta” mentegetőzés, feltétlenül a fogyás buktatói, a kudarc okozója lehet. A nem megfelelő táplálkozási magatartás indoklása természetesen nem segít.

Fotó: 123rf.com

Az érzelmek is buktatók lehetnek, amikor bánatunkban vagy örömünkben nem tartjuk be táplálkozási előírásainkat. Ennek elkerülésére, és egyébként is tanácsos táplálkozási naplót vezetni, megjelölve többek közt, hogy mely élelmiszerek károsak számunkra (felfújnak, intoleranciát vagy hasi hízást okoznak stb.). A napló alapján, ha felderítettük, mely ételek a fő buktatók, sokkal könnyebben tudjuk kontrollálni táplálkozásunkat.

Ne fogyasszunk alkoholos italokat

Az alkohol energiatartalma magas, illetve az „üres energiákat tartalmaz”, és több más káros hatása mellett, gátolja a zsírégetést. Így ezért rendszeres alkohol fogyasztás esetén pl. a deréktáji zsírpárnák könnyen lerakódnak. Ezért alkoholos italokat csak alkalmanként fogyasszunk, akkor is keveset, ha lapos hasat szeretnénk.

Vizsgáljuk felül a hűtőszekrényünk tartalmát

Az ideális, ha 50%-ban gyümölcsöt-zöldséget találunk benne! A másik 50%-ot natúr tejtermék, tojás, sovány sonka és hal, fehér hús, sovány sajt, ásványvíz tegye ki. Távolítsuk el belőle a konyhakész vagy félkész termékeket, szószokat, cukros üdítőket… A sajtokat válogassuk meg, és mértékkel fogyasszunk belőle.

Ami használhat  MÉG…

Hasi masszázs: puffadás esetén segíti az emésztést és eltávolítja a gázokat. Lágyan, körkörös mozdulatokkal masszírozzunk.

Öltözék: ne hordjunk túl szűk ruhát, nadrágot, mely elszorítja a vérkeringést, de még narancsbőrt is okozhat.

Forrás: Galenus