Az a testtájék, ahol felhalmozódnak a helytelen táplálkozás nyomai, sokat elmond arról, hogy milyen tápanyagból fogyasztottunk túlzott mértékben (cukor, zsír, fehérje…), de táplálkozási és pszichés profilunkról is. Először nézzük a felső zónában: gyomortájon, mellben és karban kerekedőket!
Cikkünk 1. részét: itt olvashatja el! |
Fogyás „felülről”
Kissé erős gyomor és mell, kövérkés kar… Ahhoz, hogy eredményesen szálljunk szembe a test felső részének kikerekedésével, korlátozni kell a cukorfogyasztást, és jobban megválasztani a proteineket (fehérjéket) a menüben.
Mi legyen a tányérunkon?
- A diagnózis
Amellett, hogy az életkor előrehaladása is okolható (főleg a menopauza után) pld. a hasi elhízásért, a proteinek (hús, hal, tojás, tej, tejtermékek) túlsúlya felelős lehet érte az étrendünkben. És ha valóban túl kereknek találjuk a gyomor tájékát, akkor a túlzott cukorfogyasztás is állhat a háttérben.
- Megoldások a táplálkozásban
- Mérsékeljük a protein- és cukorbevitelt, a zsírlerakódás, továbbá a cukorfelhalmozódás elkerülésére a szervezetben. Ajánlott, hogy csökkentsük az állati eredetű fehérjék (proteinek) fogyasztását a növényiek javára (pld. avokádó, brokkoli, spenót, tofu, lencse, bab, csicseri borsó beiktatásával az étrendbe). Jól tesszük, ha ebédre kombináljuk a két fajta fehérjéből készülő ételeket. Este pedig javasolt, hogy csak növényi proteineket tartalmazó, kis adag ételt fogyasszunk.
- Szinte teljesen iktassuk ki táplálkozásunkból azokat a cukrokat, melyeknek magas a glikémiás indexük (egy tápanyag vércukoremelő hatása, 1-100 közötti skálán). Ezek többek közt elősegítik a 2-es típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Válasszuk azokat, melyek energiát adnak a szervezetnek, anélkül, hogy hirtelen emelnék a vércukorszintet.
- Növeljük a telítetlen, „jó zsírok” bevitelét pld. több zsíros hal, vagy avokádó fogyasztásával, a telített zsírok csökkentésével. A telítetlen zsírok védik a szívet, és lehetővé teszik a zsírok jobb eloszlását, a zsírsejtek tehermentesítését.
- Kerüljük az aszpartám (mesterséges édesítőszer) tartalmú üdítőitalokat, melyek kellemes, cukros ízük ellenére egészségi szempontból nem ajánlottak.
- Ne csökkentsük hirtelen a táplálék mennyiségét, azaz ne koplaljunk, mert ezzel csak az éhségérzet és a nassolási vágy fokozódását érhetük el. Amellett akaraterőnket is jelentősen igénybe veszi, és ha nem elég erős, önbecsülésünk látja kárát… Az egyetlen étkezés, melyen – a napi tápanyag-bevitel kiegyensúlyozottságának betartása mellett – ajánlott „spórolni” vagy könnyíteni, az a vacsora, mely álljon zöldségekből és szezonális gyümölcsökből.
Így változtassunk a szokásainkon
- A profil
Állandó kontroll mellett nem engedünk meg magunknak semmi „kilengést” táplálkozásunkban, igényesek vagyunk a külsőnkre nézve, a tökéletességre törekszünk? Akkor egyre fokozódó nyomás alatt tartjuk szervezetünket, ami nem minden esetben célravezető.
- Amin ajánlott túllépni a siker érdekében:
- Ne összpontosítsunk folyton a szabályozott étrendre! A diétázásnak nem szabad megszállottsággá válnia – az ételt fogyasszuk örömmel, és inkább tegyük változatossá az étrendünket. Fordítsunk elég időt az étkezésekre, és ne aggódjunk az apró „kilengések” miatt – bízzunk abban, amit szervezetünk megkíván, de azt ne lépjük túl.
- Vessünk véget az állandó kontrollnak, és tanuljuk meg, hogyan tudjuk elengedni magunkat. Rendszeresen biztosítsunk magunknak időben is megfelelő hosszú kikapcsolódást, pld. fülhallgatón át történő zenehallgatással, miközben elszigetelődünk a külvilágtól – a tétlenség nem bűn! (És azt is jól tesszük, ha a relaxálás idejére pld. kikapcsoljuk a mobiltelefonunkat). Nem könnyű megvalósítani, ha nem szoktunk hozzá a „semmittevéshez”, de szervezetünk sokkal könnyebben regenerálódik, amikor kikerül a megszokott kontroll alól. Olyan tevékenységeket is végezzünk, melyek örömmel töltenek el minket. Ilyen lehet kedvenc hobbink, néhány relaxációs gyakorlat, vagy meditáció, melyek lehetővé teszik az agy „pihentetését” is – mondják a pszichológusok.
- Azért fogyjunk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, nem pedig amiatt, hogy kövessük, amit a kor divatja diktál. Semmiképp se a „modell-soványságot” tekintsük célnak, hanem inkább törekedjünk az alkatunknak megfelelő, ideális testsúlyra, természetességre, ami nem jelenti a különféle divatirányzatok elhanyagolását.
- Hetente egyszer mérjük meg a súlyunkat, ne mindennap! Ajánlott, hogy reggel, éhgyomorra álljunk rá a mérlegre. És tanácsolható, hogy a vágyott súlyveszteséget olyan öltözékben értékeljük, amelyben kellemesen érezzük magunkat, ami szolgáljon referenciául.
- Hallgassunk belső igényeinkre, mindarra, amiről úgy érezzük, szükségünk van a boldog élethez (úgy a táplálkozásban, mint egyéb téren, betartva a mértékletesség elvét). Szabaduljunk fel gátlásaink alól! Fontos, hogy helyettesítsük az „ennek így kell lennie” típusú gondolatokat a „nekem így tetszik” meggyőződésével. Mindez segít csökkenteni a felgyülemlett feszültséget és kényszereket, melyeknek gyakran mi magunk vagyunk az előidézői.
Ön fenék és comb tájákról szeretne fogyni? Figyelje cikksorozatunk következő részeit, ahol a deréktól lefelé való karcsúsodáshoz adunk tippeket. |
Galenus