A cikóriát a legtöbben csak pótkávéként ismerik, de magas élelmi rosttartalma, ásványi anyag és vitamin gazdagsága értékes zöldségnövénnyé teszi. Érdemes többféle felhasználási módját figyelembe venni.
A cikóriának (a mezei katáng vadféle nemesített változatának) számos fajtája létezik, melyek közül hazánkban a legismertebb a salátának való levélcikória és a gyökércikória. Az utóbbiból készül a jól ismert pótkávé, illetve a cikóriagyökér kivonata, főzete a fitoterápiában használatos. A cikória bővelkedik A-, B1-, B2- és C-vitaminban, de ásványi anyagokban is. Található benne magnézium, folsav, kalcium, inulin rost, kálium, foszfor, vas… Kivonata erős antioxidáns hatású.
Elterjedése
A 17. századi Hollandiában felfedezték, hogy a cikória porított gyökere pörkölés hatására elveszti keserű ízét, és kissé karamellás ízvilágú, finom ital készíthető belőle. A hajtatott cikória termesztése a 19. században indult meg, és a mai napig kedvelt, minőségi ital és téli zöldségféle Nyugat-Európában, elsősorban Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Hazánkban is termesztik – a pótkávén kívül egyre elterjedtebb felhasználása salátákban, különféle ételekben.
Gyógyhatásai
Mint minden keserű növény, a cikória is epehajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A belőle készült gyógytea segíti az epehólyag teljes kiürítését; enyhíti az epehólyag renyhe működése során fellépő, epepangással kapcsolatos panaszokat: serkenti az epetermelést.
A cikória gazdag inulinban, mely vízben oldódó, probiotikus tulajdonságú rost. Kedvezően hat a bélflórára, könnyíti az emésztést, gyorsítja a béltranzitot, és emiatt ellenszerként szolgál a székrekedésre.
Egy másik jó tulajdonsága, hogy csökkenti a koleszterinszintet is. Kávépótlóként előnye, hogy koffeinmentes, nem emeli a vérnyomást, és nem savasítja a szervezetet, de ízben hasonlít az igazi kávéhoz. Nem árt tudni azt sem, hogy a cikóriagyökér pörkölve elveszti hatóanyagainak nagy részét, de inulinban gazdag marad.
Felhasználási javaslatok:
– Cikória tea
A cikóriagyökér főzete többek közt ajánlott máj- és epehólyagbántalmakra, de emésztésre is. A következőképpen készítsük el: az apróra vágott (szárított) cikóriagyökérből számítsunk 1 kávéskanálnyit 2,5 dl vízre. A cikória teát 5 percig főzzük, vegyük le a tűzről, fedjük be, és hagyjuk állni min. 10 percig. Ahhoz, hogy a keserű ízét kissé elvegyük, adjunk a főzethez pl. egy csipetnyi kamillát, vagy ½ citrom levét. Fogyasszuk melegen, kb. 15 perccel étkezés előtt, 1-3 alkalommal naponta, kúraszerűen, 3 héten át.
– Saláták: a cikóriasalátát önállóan tálalhatjuk, de vegyíthetjük almával, joghurttal, vagy keverhetjük mazsolás rizsbe is.
– Jellegzetes ízű ételek: sütve, grillezve, párolva, töltelékkel dúsítva, vagy köretek ízesítőjeként húsok mellé tálalható. Gluténmentes krémlevesként is felhasználható.
Forrás: Galenus