Melyiket válasszam? Ha azt hinné, hogy a kivi az kivi, s az egyik olyan mint a másik, nagyon téved! Így válasszon a kivik közül!
Cikkünk 1. részét ITT olvashatja! |
Néhány javaslat
Hayward kivi: nagy termésű, az egyik legelterjedtebb fajta a világon. Magdús, antioxidáns E-vitaminban különösen gazdag. Két darab belőle fedezi napi C-vitamin szükségletünk 100%-át. Ha kissé kemény, hagyjuk érni 3-4 napon át, szobahőmérsékleten.
Zespri gold kivi: ez az (Új-Zélandról származó), csúcsos végű, nem szőrös héjú, sárga húsú fajta, mely sokkal édesebb és C-vitaminban gazdagabb, mint a zöld húsú változat. Kalcium- és magnézium-tartalma is jelentős. Szeletelve mélyhűtőben is eltartható.
Kopasz mini kivi (Actinidia arguta): nehezebben lehet hozzájutni, de előnye, hogy hámozás nélkül fogyasztható, a héj pedig különösen gazdag tápanyagokban, vitaminokban. Nagy mennyiségben tartalmaz aktinidin enzimet is. 3-4 db. ajánlott belőle naponta..
Kivis ételötletek
– Kockára vágott kivi fejessalátával, vékonyra vágott csirke-szeletekkel, gránátalma magokkal, snidlinggel dúsítva, olivaoljos-citomos-ecetes mártásban.
– A kivi ajánlott hús megpuhításához, aktinidin enzim tartalma miatt. Pácoljunk csirke vagy pulyka filé szeleteket 20-30 percig kivi-lében. Vagy: borítsuk be a húst kivi-karikákkal 20 percig. Amellett ízletesebb, omlósabb lehet még a hús, ha bedörzsöljük a szeleteket kivivel.
– „Házi” chips: szárítsunk vékony kivi-szeleteket egy tálon szétrakva úgy, hogy a szeletek egymást ne fedjék, 80-100 fokos sütőben, 2 órán át. Ily módon finom és egészséges rágcsálnivalót nyerünk belőle.
– Könnyen emészthető saláta: vágjunk fel és rakjunk össze 1 kivit, ½ papaját és 1 szelet friss ananászt. Adjunk hozzá aloe vera kockákat. Emésztő enzimjei miatt ez a saláta ideális nehéz ételek fogyasztása után.
– Szuper smoothie (krémes állagú gyümölcsital): hámozzunk meg 2 kivit, majd nyomjuk ki 1 citrom és 6 klementin levét. Turmixgépbe helyezve addig keverjük az összetevőket, míg a kívánt smoothie (sima) állagot, krémes sűrűséget eléri az ital.
Galenus