A szappannal történő kézmosás az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb egészségügyi beavatkozás, amelyet ismerünk. 2010. október 15. a Kézmosás Világnapja.
Az idei évben ismét több mint 80 országban tartanak rendezvényeket, több mint 200 millió kisgyermek részvételével. Latin- és Közép-Amerikában a Guiness-rekord megdöntésére készülnek egyidejűleg történő kézmosásban. Hazánkban 278 iskola összesen több mint 75000 diákkal jelentkezett (ez a tavalyinál 10%-kal több iskola és 50%-kal több diák) az UNICEF felhívására. A magyarországi 7-14 éves korosztály csaknem 10%-a vesz aktívan részt idén a programban.
Ha mindenki kezet mosna, feleannyi hasmenéses beteg lenne
A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. Gyakori (pl. főzés és evés előtti vagy WC használatot követő) szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető. Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45%-kal, a légúti megbetegedéseké pedig 23%-kal csökkenthető.
Nem csak a harmadik világ gondja
Sajnos a legfejlettebb országokban sem megnyugtató a helyzet, mert a kívánatosnál sokkal kevesebben mosnak rendszeresen szappannal kezet annak ellenére, hogy a fertőző betegségek 80%-a közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.
Tények, adatok
Felmérések szerint minden negyedik angol a szükségesnél ritkábban mos kezet, és csak minden ötödik amerikai állampolgár mossa meg a kezét a mellékhelyiség használata után. Néhány kanadai gyermekintézményben elég volt akkurátusabban kezet mosatni a gyerekekkel, hogy 14 százalékkal csökkenjen a nátha és a torokfájás közöttük.
Leghatékonyabb megelőzés
Egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Különösen fontos a megfelelő kézmosás olyan helyeken, ahol sok ember gyűlik össze (pl. iskola, munkahely). Veszélyes a rendszeres és alapos kézmosás elmaradása az élelmiszer-feldolgozó iparban és az élelmiszerekkel dolgozóknál (eladó, szakács), illetve az orvosoknál és az egészségügyi személyzetnél. Ezen az úton olyan súlyos fertőzések terjedhetnek, mint a szalmonella vagy a hepatitis A.
UNICEF Magyar Bizottsága
http://www.globalhandwashingday.org/