Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van? A kérdést Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.
Ezért ne fogyasszon hagyományos édességeket
Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült nassolnivalókról érdemes lemondania! Ennek oka, hogy mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukor szintet, majd 1-2 óra elteltével pedig túl alacsony lehet az értéke. Éppen ezért tör rá az illetőre ekkor kisebb-nagyobb falásroham, hiszen a szervezet éhezni kezd, ráadásul amennyiben ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.
Tehát a cél, hogy többségében olyan ételeket fogyasszon, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, ugyanis ekkor kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson. |
Nem muszáj lemondania teljes egészében a nassolásról
Természetesen amennyiben odafigyel, mit, mennyit és mikor eszik, akkor belefér az IR/cukorbeteg diétába is a nassolás. Hogy mégis mikre figyeljen oda? Fontos, hogy a cukrot valamilyen alternatívával pótolja. Erre ma már számtalan termék áll az emberek rendelkezésére, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Így választhat természetes cukorpótlók – mint például a xilit, az eritrit vagy a stevia –, illetve az olcsóbb árfekvésű mesterséges édesítőszereket közül is.
Az édes és sós sütemények elkészítésénél a legegyszerűbb, amennyiben sima fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet, vagy akár a különlegesebb kókusz-illetve gesztenyelisztet választja, melyek magasabb rost tartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet.
Amennyiben nem akar bajlódni a sütéssel, a kisétkezésekre bátran fogyaszthat gyümölcsöket (kivéve az aszalt gyümölcsök, banán, szőlő). Vagy esetleg készíthet házilag is ízletes gyümölcsjoghurtot, túrókrémet, ha a natúr tejtermékekhez cukormentes lekvárt, vagy pépesített gyümölcsöt, zöldséget kever – tanácsolja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Továbbá találhat a boltok polcain diabetikus édességeket is, viszont jól válassza meg, melyiket is teszi a kosarába! Ugyanis találni köztük fruktózzal (azaz gyümölcscukorral) édesítetteket is, melyeket érdemes elkerülni, illetve nagy hibájuk, hogy jelentős részük fehér liszt alapú. Helyettük keressen inkább a legnagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből készülő, cukorpótlókkal készült édességeket!
Tortilla helyett
Sokan szeretik a tortilla chipseket különböző ízesítésű mártogatós szószokkal. Ha ön is így van vele, akkor elkészítheti ennek egészséges alternatíváját. Vegyen hozzá nyers zöldségeket – pl. répát, zeller szárat- és csináljon hozzá az ízléséhez közel álló szószt. Ez lehet például fokhagymás-joghurtos mártás, avokádó krém, esetleg hummusz- meglátja, ugyanolyan gyorsan rá lehet szokni ezekre a mártogatós ételekre, mint a tortilla chipsekre!
Forrás: Budai Endokrinközpont
Healzz