Hányinger, pépes érzet a szájban, fakó arcszín… Amikor a szervezetünk „meghátrál” egy-egy nagyobb evés-ivás után, nem árt, ha tudjuk: gyógyírként nincs is jobb a fekete reteknél! Méregtelenítésre, a „fáradt” májsejtek regenerálására, a rossz gyomor helyrehozatalára egyaránt ajánlott. Különböző felhasználási módja létezik: az említett bajokra, az emésztés javítására többek közt lé formájában ajánlott.
Jótéteményei
Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve.
- Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.
- A fekete retek hasonlóan kedvelt volt a népi gyógyászatban is, évszázadok óta, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője.
- Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen. Kénes összetevőinek (glükozinolátok) köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pld. ünnepi alkalmakkor, segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd az epe kiürülését a bélrendszerbe.
- Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizelet-kiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.
Használjuk így
Mossuk meg a retket, és ha nem bio, hámozzuk meg. Vágjuk kis darabokra, majd zöldség-centrifugába téve nyerjük ki a levét. Adjunk hozzá néhány csepp borsmenta- vagy citrom- esszenciális olajat, hogy ellensúlyozzuk kissé keserű és csípős ízét.
Fogyasszunk belőle egy leveses kanállal, 2-4 alkalommal naponta, 4-5 napon át, főként, ha kiadósabb étkezéseken vagyunk túl. De ne adagoljunk többet,mint napi 100ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tároljuk hűtőben, maximum 3 napig.
Jó, ha tudjuk
- Vásárláskor inkább kisebb vagy közepes méretű fekete retket válasszunk! A héja legyen sima és repedésektől mentes.
- Elkészítéskor keverjük össze pl. a lereszelt retket kevés növényi olajjal! Ez – az ízérzés javításán kívül – segít enyhíteni a fekete retek kellemetlen hatásait, pl. a gyomorégést.
- A gyökerét tartsuk frissen! Közel egy hétig eltartható zöldségtálcán a hűtőszekrényben vagy a pince hűvösében, jól szellőző ládában.
Galenus