Gesztenyekrémleves ropogós prosciutto sonkával

0
429

A gesztenye antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Ugyanakkor kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kálciumot és foszfort tartalmaz.

Magas a nyersrosttartalma is, ezért élelmirost-hányada jelentős. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, magas szénhidráttartalmának köszönhetően pedig étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket is.

Fotó: pixabay.com

Hozzávalók

  • 300 g gesztenye (mirelit)
  • 3 ek Vénusz 100% napraforgó-étolaj
  • 1 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál zeller
  • 1 kis petrezselyem gyökér
  • 1 kis sárgarépa
  • 1 kk mustár
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 tk őrölt koriander
  • 3-4 babérlevél
  • 1,6-1,8 l víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • 120 g parmezán
  • 100 g prosciutto (vagy fekete erdő sonka)
  • só, bors 
  • snidling a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Egy magas falú nagy levesesfazékban hevítsünk fel 3 evőkanál Vénusz 100% napraforgó-étolajat. Adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát és a felaprított fokhagymát, majd pirítsuk le 4-5 perc alatt.
  2. Keverjük hozzá a megpucolt gesztenyét, majd a maradék megmosott és feldarabolt zöldségeket: a zellert, asárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Pirítsuk tovább együtt őket!
  3. Adjuk a zöldségekhez a mustárt, az őrölt koriandert, végül a babérlevelet is, majd öntsük fel a száraz fehérborral és a vízzel.
  4. Főzzük puhára az összes hozzávalót 30-40 perc alatt, majd vegyük ki a babérleveleket, és turmixoljuk le botmixer segítségével. Addig turmixoljuk, amíg egészen lágy és selymes lesz a leves!
  5. Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk újra a levest, közben sózzuk ízlés szerint.
  6. Tálaljuk forrón, apróra vágott snidlinggel, parmezánforgáccsal és kis háromszögekre vágott prosciutto sonkával.

Recept és ételfotó: venusz.hu