Gyomorsav, gyomorégés, gyomorfekély – Diéta gyomorfájás ellen!

0
10600

A gyomorfájás egyik legfőbb oka a túlzott gyomorsavtermelés. A gyomorsav elengedhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszert feldolgozza és megeméssze a szervezet, de a sav válhat agresszív hatásúvá is.

gyomorfájásKülönböző okokból felkerülhet egészen a nyelőcsőig, égető érzést keltve benne. Gyulladás keletkezik, és ha a túlzott gyomorsavképződést nem kezelik, többek közt gyomorfekélyt okoz.
A gyomrot normális esetben nyálkahártya védi, mely vízálló réteget képez.

Ez megsérülhet az említett gyulladás vagy fekély következtében, és két-három órával az étkezések után görcsök jelentkezhetnek.

Olyan ételeket kell tehát fogyasztani, melyek enyhítik a savasságot, csökkentik a gyomorsav képződését.

A betegség elleni harcban az orvosi kezelést általában kombinálják a diétás megelőzéssel.

A diéta helyes elvei

A legfontosabb, hogy kerülni kell mindent, ami a gyomorban irritáló lehet: a fűszerek, a mustár vagy az ecet, bizonyos gyümölcsök (pl. a déligyümölcsök) ilyenek. A telített zsírokat és az azokat tartalmazó szószokat mérsékelten lehet fogyasztani. Viszont a túró, a tej például korlátlanul fogyasztható, mert enyhítik a gyomor savasságát.

Egy ajánlott napi étrend:

  • Reggeli: 1 csésze meleg ital, herbatea vagy cikória, kevés gyümölcskompót, sovány túró, keksz
  • Ebéd: zsiradék nélkül sütött hal, főtt rizs, póréhagyma olívaolajjal és citrommal, 1 joghurt
  • Uzsonna: herbatea, kis adag sovány túró
  • Vacsora: zöldségleves mindenfajta fűszer nélkül, 1 szelet fehér sonka, kétszersült, 1 főtt gyümölcs

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu