A gyomorfájás egyik legfőbb oka a túlzott gyomorsavtermelés. A gyomorsav elengedhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszert feldolgozza és megeméssze a szervezet, de a sav válhat agresszív hatásúvá is.
Különböző okokból felkerülhet egészen a nyelőcsőig, égető érzést keltve benne. Gyulladás keletkezik, és ha a túlzott gyomorsavképződést nem kezelik, többek közt gyomorfekélyt okoz.
A gyomrot normális esetben nyálkahártya védi, mely vízálló réteget képez.
Ez megsérülhet az említett gyulladás vagy fekély következtében, és két-három órával az étkezések után görcsök jelentkezhetnek.
Olyan ételeket kell tehát fogyasztani, melyek enyhítik a savasságot, csökkentik a gyomorsav képződését.
A betegség elleni harcban az orvosi kezelést általában kombinálják a diétás megelőzéssel.
A diéta helyes elvei
A legfontosabb, hogy kerülni kell mindent, ami a gyomorban irritáló lehet: a fűszerek, a mustár vagy az ecet, bizonyos gyümölcsök (pl. a déligyümölcsök) ilyenek. A telített zsírokat és az azokat tartalmazó szószokat mérsékelten lehet fogyasztani. Viszont a túró, a tej például korlátlanul fogyasztható, mert enyhítik a gyomor savasságát.
Egy ajánlott napi étrend:
- Reggeli: 1 csésze meleg ital, herbatea vagy cikória, kevés gyümölcskompót, sovány túró, keksz
- Ebéd: zsiradék nélkül sütött hal, főtt rizs, póréhagyma olívaolajjal és citrommal, 1 joghurt
- Uzsonna: herbatea, kis adag sovány túró
- Vacsora: zöldségleves mindenfajta fűszer nélkül, 1 szelet fehér sonka, kétszersült, 1 főtt gyümölcs
Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu