Köszvény esetén a szervezetben megnő a húgysav-szint, ennek következményeképp pedig húgysav kristályok csapódnak ki az ízületekben. Ezek a kicsapódott kristályok fájdalmat, gyulladást, ún. köszvényes rohamot okoznak. A betegség legtöbbször a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, azonban genetikai hajlam is szerepet játszhat benne.
Hogyan segít a diéta?
A kialakult köszvény betegség kezelésében a diétának és az életmód-változtatásnak kiemelt szerepe van. Ilyenkor ún. purinszegény diétát szükséges követni. A purin az a szerves vegyület, melynek emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A purin bevitel csökkentésével tehát a húgysav-szint is csökkenthető.
Köszvény kezelése – purinszegény diéta
A purinszegény diéta kulcsfontosságú köszvény esetén. A túlzott purin fogyasztás ugyanis tovább fokozza a húgysav-szintet, a húgysavkristályok növekedését, az ízületek roncsolását és a gyulladást. A szervezetbe bevitt purin nagymértékű csökkentésével azonban a húgysav-szint is csökkenni fog, ezzel pedig az első és legfontosabb lépést megtettük a gyógyulás irányába.
Kialakult köszvény esetén a diéta és az ízületi gyulladáscsökkentő kezelés egyidejű, azonnali megkezdése ajánlott. Ilyenkor azonban sokszor előfordul, hogy a diéta önmagában nem képes megfelelő mértékben és gyorsasággal lecsökkenteni a húgysav szintet. Ebben az esetben a köszvény diéta kiegészítésére gyógyszeres kezelés is szükséges a húgysavszint kellő csökkentése céljából. Ennek megítélése minden esetben a kezelő reumatológus szakorvos feladata. Kiemelten fontos, hogy a gyógyszeres kezelés NEM HELYETTESÍTI A DIÉTÁT!
Mit ajánlott enni?
Sok zöldség és gyümölcs fogyasztása előírt, azonban ezek közül is vigyázni kell például a legtöbb hüvelyes zöldséggel és a spárgával. Az olajos magvak is csak ritkán, kisebb mennyiségben fogyaszthatók. A burgonya, a rizs, valamint a gabonafélék azonban kifejezetten javasoltak ebben a köszvény diétában. A héjában sült burgonya fogyasztása különösen ajánlott, mert serkenti a purin-anyagcserét.
Az ételek elkészítését tekintve mindenképpen zsírszegény konyhatechnológia ajánlott, a húsételek (ritka) fogyasztása esetén javasolt előfőzni a húst és a főzőlevet kiönteni.
A purinszegény diéta kulcsfontosságú eleme a bő folyadékfogyasztás is.