Egy bámulatosan egyszerű, végtelenül ízletes egytálétel elkészítésének fortélyait mutatom most be. Tökéletes olyan randevúra, amikor már eljutott odáig a pár, hogy valamelyikük lakásán találkoznak, és történhet bármi is…. Bizony, a gyömbér, az ananász, és a pirított kesudió csodálatos hatással bír az emberi szervezetre! Felborzolja az érzékeket, megnyitja az érzékelést, erőt ad és magasba repíti a vágyat. A többi már csak fantázia kérdése.
De nézzük a tényeket: Krisztus előtt 3000 évvel már említi egy kínai szakácskönyv, az indiaiak máig kedvenc fűszere, az ókori görögök tudtak vágykeltő hatásáról, és a népi gyógymód a világ számos táján alkalmazza is.
Az ananász fontos alkotóeleme a bromélia nevű enzim, mely hathatós segítséget nyújt az emésztésben, tehát nem üli meg a gyomrot, és komoly zsírégető hatása is van. A kesudió olajsava egészséges a szívre, koleszterinmentes, magas a szelén, réz és magnézium tartalma, tele van vitaminokkal, sőt, véd a káros leégés ellen is a nyári napozáskor! |
A receptet egyébként Kambodzsából hoztam, ha tehetjük, akkor vegyünk friss ananászt, egyrészt ez finomabb konzerv társánál, másrészt kitűnő tálalóedény készíthető belőle.
Ja, és ma megtanulunk RENDES rizst főzni. Nem zacskósat.
Hozzávalók:
1 csirkemell filé
1 ananász lehetőleg friss. Ha nincs akkor konzerv lecsepegtetve
1 Piros színű paprika (kaliforniai, vagy kápia)
3 gerezd fokhagyma
1db 5 centis gyömbér
3 szál újhagyma
olívaolaj
3 evőkanál szójaszósz
1 bögre jázmin rizs
7 dkg kesudió (jó a sózott is, de akkor kevesebb kell az ételbe) És lehet dióval is, bár minden benzinkúton van kesu:-)
só
friss korianderzöld, ha nincs, akkor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A rizst mossuk át, ha kell, akkor válogassuk is ki. Forraljunk két bögrényi vizet. Egy lábasban forrósítsunk fel két evőkanál olajat, öntsük bele a rizst. Addig kavargassuk, míg minden szemet bevon az olaj. Ekkor mehet rá a két bögrényi forró víz. Fedjük le, majd öt perc forralás után vegyük le a tűzről, és még 20 percig ne emeljük fel a fedőt. Ekkor megkapjuk a csodás, pergő szemű rizsünket.
A csirkét vágjuk vékony csíkokra a paprikával együtt. Karikázzuk az újhagymát, tisztítsuk meg és szeleteljük vékonyan a fokhagymát. A gyömbért pucoljuk meg, és reszeljük le. Az ananász hosszában vágjuk ketté, majd szedjük ki a belső részét. A torzsa kivágása után a gyümölcsöt kockázzuk.
Egy száraz, forró serpenyőben gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg kissé a kesut, majd vegyük ki a serpenyőből, tegyük félre. 4 evőkanál olajra mehet a fokhagyma és a hús. Nagy lángon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a csirkét, így bezárulnak a pórusok és minden íz, szaft benne marad. Mehet hozzá az újhagyma, paprika és a gyömbér is. Egy percig ezt is pirítsuk, majd adjuk hozzá a szójaszósz, és így főzzük még 3 percig. Ennek elég sósnak kell lennie, de egy kóstolás a végén nem árt. Öntsük hozzá az ananászt, rizst és a kesut is, még 3 perc és kész is van. Szórjuk meg friss korianderrel, vagy petrezselyemmel, esetleg meg lehet locsolni némi lime-, vagy citromlével. Tálaljuk vissza az ananász külső részébe.
Jó étvágyat!
Rákóczi Ferenc
műsorvezető
A cikk megjelent a Pszichológia&Practicum 2.számában.