A kórokozók elűzésének egyik fontos eszköze a szervezet dinamizálása és immunvédelme.
Savanyú káposzta
Immunerősítő, emésztést javító hatás
Mint minden laktofermentált zöldség, a savanyú káposzta is egy kis probiotikumbomba. Ezek a jó baktériumok védik a bélflórát és erősítik az immunrendszert. A tejsavas erjedés növeli a káposzta C-vitamin-tartalmát és az immunrendszert védő fehérvérsejtek működését. Magas rosttartalma serkenti az emésztést. hogyan profItáljunk belőle a legjobban?
Részesítsük előnyben a nyers savanyú káposztát, mert a főzés során elpusztul a hatóanyagainak egy része.
Ajánlott mennyiség: lehetőleg minden héten fogyasszunk belőle nyersen.
Méz
Antibakteriális elixír
Nagyanyáink „gyógyszere volt légúti megbetegedések enyhítésére, a vitaminok, polifenolok, oligoelemek együttes hatása által. Van emellett hegesedést elősegítő, antimikrobiális és immunrendszert stimuláló hatása is.
Hogyan profitáljunk belőle a legjobban?
• Fokozottan antibakteriális hatású pl. a kakukkfüves méz, levendulaméz. Télen gyakran fogyasszunk belőlük.
• Ne hevítsük, és lehetőleg a mézszüret utáni évben fogyasszuk a mézet.
• Pl. fehér sajttal, gyógyteában, tejberizsben egészséges ízesítő (a főzés befejeztével) tegyük az ételhez.
Ajánlott mennyiség
Fertőzés esetén, esténként egy bögre mézes gyógytea, pl. kakukkfűtea, citrom és méz keveréke legyen a kedvenc italunk. De a méz magas cukortartalmát vegyük figyelembe.
Forrás: Galenus