Az emberi szervezetben több mint 170 ízület található, amelyek védik és összekapcsolják a csontokat, továbbá lehetővé teszik a merev vázrendszer mozgását. Ízületeink egészsége jelentősen befolyásolja mozgásunkat, ily módon életminőségünkre is hatással van.
Porckérdés
Az ízületi porc 70% vízből, 15% kollagénből, 10% proteoglikánból és 5% ízületi sejtből épül fel. A kollagénrostok szilárdítják és a nagyobb erőbehatással szemben ellenállóbbá teszik a porcszövetet. Felépítésükben nagy mennyiségű kéntartalmú aminosav vesz részt, ezért fontos szervezetünk számára a megfelelő kénbevitel. A porc rugalmasságát a glükózaminból és kondroitin-szulfátból felépülő proteoglikánok biztosítják. Ezen két rostrendszer térhálóként egymásba kapaszkodva alkotja a porc vázát. Ez az ízületi kötőszövet életünk során folyamatosan lebomlik és újjáépül. Sajnos a folyamat az életkor előrehaladtával jelentősen lassul, és egyre gyakrabban fordulnak elő az ízületeket érintő megbetegedések, melyek lehetnek gyulladásos illetve kopásos (degeneratív) eredetűek. 50 éves kor felett a leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedés az artrózis, amely a kopásos ízületi betegségekhez tartozik.
Legfőbb alkotók
A porcok védelme érdekében alkalmazott étrend-kiegészítőkben gyakran megtaláljuk az ízületeket felépítő anyagokat: kollagént, glükózamint és kondroitin-szulfátot.
Az ízületek megújulásának alappillére a glükózamin, melynek az ízületek felépítésén túl, a gyulladások mérséklésében is szerepe lehet. A glükózamin egy természetes vegyület, azonban még kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem mindig biztosított a megfelelő bevitele. Vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően biztosítja az ízületi porc megfelelő rugalmasságát. Glükózaminkúra során ajánlott nagy mennyiségű vizet fogyasztani.
Az ízületi porcokon kívül a bőrben, a csontokban, a szaruhártyában és az artériák falában is megtalálható kondroitin-szulfát szintén jelentős vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, valamint serkenti az ízületi folyadék termelését, pontos hatásmechanizmusa azonban nem ismert. Feltételezhető, hogy szerepet játszik az ízületek normál működésének és épségének megőrzésében, továbbá fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Több tanulmány megerősítette a glükózamin és a kondroitin-szulfát kombinációban történő alkalmazásának előnyeit.
Az étrend-kiegészítőkben alkalmazott glükózamin és kondroitin-szulfát hatását elősegíti a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele. Glükózamin, valamint kondroitin alkalmazása során mellékhatásként enyhe gyomor-bél rendszeri panaszok jelentkezhetnek, terhesség, valamint ismert túlérzékenység esetén alkalmazásuk nem javasolt. Habár mindkét hatóanyagot ízületi betegségekben szenvedők milliói fogyasztják, alkalmazásuk és pontos indikációik porckopásban és egyéb ízületi megbetegedésekben nem tökéletesen feltárt, további kutatásokat igényel.
A porcok ellenálló képességért felelős kollagén hiánya szintén ízületi fájdalmakhoz vezet, alkalmazása kopásos eredetű ízületi megbetegedésekben ajánlott. Az ókori Kínában marhacsontokból főtt erőlevessel gyógyították az ízületi kopás okozta fájdalmakat. A kéntartalmú aminosavakban gazdag hidrolizált kollagént napjainkban is szarvasmarhák, illetve sertések bőréből és csontjaiból állítják elő. Feltételezhető, hogy a hidrolizált kollagén elősegíti az ízületekben zajló kollagénszintézist.
Kénes fürdő és társai
Megfelelő étrenddel számos betegség kialakulása megelőzhető; ízületeink védelme érdekében előnyös lehet a magas E-vitamin és ómega-3-zsírsav-tartalmú étrend, továbbá a kollagénrostok felépítéséhez szükséges fokozott kénbevitel. A kén ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt ízületi megbetegedésekben kifejezetten ajánlott a kénes gyógyfürdő alkalmazása.
A bőrön át felszívódó kén gyulladáscsökkentő hatása révén javítja a degeneratív ízületi megbetegedésben szenvedők állapotát, csökkentheti az ízületi gyulladás esetén fellépő fájdalmat. Számtalan zöldségben, többek között a brokkoliban, a fokhagymában, a hagymában és a retekben is megtalálható a metil-szulfonil-metán (MSM), amelynek 34%-a kén, ezért ajánlott ezek rendszeres fogyasztása, illetve az MSM étrend-kiegészítőként történő bevitele.
Szervezetünk minden sejtjében megtalálható az S-adenozil-L-metionin (SAMe), amely egy kéntartalmú esszenciális aminosavból, a metioninból keletkezik. Nemcsak a csontok és ízületek egészségének megőrzésére, hanem a depresszió kezelésére és a hangulat javítására, valamint különféle májbetegségek kiegészítő terápiájaként is ígéretesnek tartják. Jótékony hatása csak néhány hét elteltével jelentkezik. Az S-adenozil-L-metionin kúraszerű alkalmazását érdemes B6-, B12-vitamin, valamint folsav bevitelével kombinálni.
Kis színes
A kialakult ízületi gyulladás kezelése során gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szereket alkalmazhatunk, amelyek közt olyan természetes eredetű gyulladáscsökkentők is megtalálhatók, mint például a kurkuma. Ezt a Délkelet-Ázsiában őshonos növényt az indiai népgyógyászat több ezer éve alkalmazza különféle betegségek kezelésére. A növény hatóanyagai a kurkuminoidok, melyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. A kurkuma alkalmazása ízületi gyulladás és rheumatoid arthritis esetén megalapozottnak tűnik. Terhesség, szoptatás alatt kurkumatartalmú étrend-kiegészítők fogyasztása nem ajánlott.
Bár ízületeink védelmében nagy szerepe van a megfelelő testmozgásnak, a sérült porcokat, ízületeket nem szabad tovább terhelni. A porcerősítő készítmények fogyasztása idősebb emberek számára, porckopás, porckorongsérv, sportsérülések esetén, túlsúlyos, valamint megterhelő fizikai munkát végző emberek részére lehet ajánlott. Ha ízületi betegségek kezelése vagy megelőzése érdekében gyógyszer vagy étrend-kiegészítő alkalmazása mellett dönt, konzultáljon orvosával, mivel ezek fogyasztása befolyásolhatja egyes krónikus betegségekben alkalmazott gyógyszerek hatását! Fontos tudni, hogy a porcvédő készítmények hatása nem azonnali: a szerek hatása rendszerint csak késleltetve, legalább 2-3 hét elteltével jelentkezik, és csak kiegészítő hatású. |
Dr. Tóth Barbara
egyetemi adjuntus
Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar,
Farmakognóziai Intézet,