Mai receptötletek: húsgombócleves, fasirt krumplipürével, pulykamáj

0
558

Gyömbéres-bazsalikomos húsgombócleves

Hozzávalók:
1 liter pulykaaprólék leves, leszűrve
2 db répa
2 szál szárzeller
20 dkg rizstészta
1 ek halszósz
2 ek szójaszósz

a gombócokhoz:
1 tojás
30 dkg darált pulykahús
2 gerezd fokhagyma, átpréselve
1 kis darab gyömbér, lereszelve
1 marék friss bazsalikom, apróra vágva
1 szikkadt zsemle, kevés vízbe áztatva, kicsavarva

bors

Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Az átszűrt levest felforraljuk, gombócokat formálunk a húsos masszából, és beletesszük azokat a levesbe. 10 percig főzzük, majd kiszedjük a gombócokat. A levest ismét leszűrjük, és beletesszük a vékony karikára vágott répát és zellert. Főzzük 5-7 percig, hogy még a zöldségek roppanósak maradjanak, a gombócokat is visszatesszük bele, halszósszal és szójaszósszal ízesítjük. . A rizstésztát forró vízben készre főzzük a csomagoláson feltüntetettek szerint. Leszűrjük, és tányérokba tesszük. Rámerjük a levest és így tálaljuk.

Chia magos pulykafasírt bazsalikomos krumplipürével

Hozzávalók 4 főre

40 dkg darált pulykahús
2 darab tojás
2 ek chia mag, kevés vízbe beáztatva
4 gerezd fokhagyma
1 tk só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 dl tej
2 csokor petrezselyem
3 dl olaj
0.5 tk őrölt pirospaprika
3 ek zsemlemorzsa
1-2 ek kukoricakeményítő
Köretnek:
80 dkg főzni való burgonya
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl

Szerecsendió
1 marék friss bazsalikom

Fotó: gallicoop.hu

A darált húst keverjük el egy nagy tálban a kinyomott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, tojással, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, valamint a beáztatott chiamaggal. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 ek kukoricakeményítőt.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A keverékből formázzunk diónyi golyókat, hempergessük meg a zsemlemorzsában, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kb. 15 perc alatt süssük a fasírtgolyókat aranybarnára.
Közben a burgonyát hámozzuk meg, felkockázva főzzük puhára. Szűrjük le, adjunk hozzá 10 dkg vajat, 1,5 dl tejfölt, sót, frissen reszelt szerecsendiót,apróra vágott bazsalikomot. A húsgolyókat a krumplipürével tálaljuk.

Hagymás pulykamáj sütőtökkel

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg pulykamáj
2 db hagyma
80 dkg sütőtök
2 szál zöldhagyma
1 tk kakukkfű

bors
olívaolaj

Fotó: gallicoop.hu

A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A májat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a májat. Kevés vízzel felöntjük, és 10-15 perc alatt megpároljuk. Közben borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Sót csak a legvégén adunk hozzá. A sütőtököt meghámozzuk, kis kockára vágjuk. Gőzpárolóban vagy kevés vízben puhára pároljuk. A sütőtököt a májjal tálaljuk, karikára vágott zöldhagymával megszórjuk.

Forrás: gallicoop.hu