Ma már a szakemberek és a laikusok is tisztában vannak azzal, hogy a civilizált világban olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést és károsan befolyásolják az egészségi állapotot. Ezeknek a hatásoknak egy részét – mint a levegőszennyezés, a munkahelyi stressz – nehéz kiküszöbölni, ám a helyes táplálkozással, életmóddal mindenki tehet valamit egészségének megóvása érdekében.
Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Fontos szerepük elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabad gyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja.
Ha elszaporodnak a szervezetben a szabad gyökök
Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését és elősegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat.
Mi okozhatja?
A túlzott szabadgyök-képződésnek számos oka lehet:
– a szervezet immunrendszerének gyengülése,
– környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok
– túlzott alkoholfogyasztás,
– ételkészítés során a túlhevített olaj,
– dohányzás,
– kimerítő testedzés,
– gyulladásos folyamatok.
Ezt okozza a szabad gyökök elszaporodása
A szabad gyökök elszaporodásának hatására a szervezetben betegségek vagy zavarok alakulhatnak ki.
– idegrendszeri zavarok
– szív- és érrendszeri betegségek
– szembetegségek
– tüdőbetegségek
– daganatos megbetegedések
– öregedés
Tápanyagok és növényi hatóanyagok
A helyes táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában és számos betegség megelőzésében. A tápanyagok olyan élelmiszer-alkotók, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, de szükségesek a normális növekedéshez és fejlődéshez. A táplálkozás során a szervezetbe juttatott megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag biztosítja a szervezet működését.
A tápanyagok mellett ismertek egyéb összetevők is, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Ezek a növényi hatóanyagok (fitonutriensek) tápanyagoknak ugyan nem tekinthetők, tápértékkel nem rendelkeznek (nem biztosítanak energiát a szervezet számára), de hiányukban kialakulhatnak bizonyos betegségek. Legtöbbjük színes vegyület, a növény színe utalhat a benne lévő vegyületre. Egyik legjelesebb képviselőjük a flavonoidok.
Antioxidáns védelem
A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsokkal ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk.
A növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévő antioxidánsok az utóbbi évtizedekben egyre inkább a figyelem középpontjába kerültek, mivel kiderült, hogy az egészség megóvásában nélkülözhetetlenek.
Az antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának megakadályozásában. |
- Az antioxidánsoknak 2 fő csoportja van:
1. a szervezet maga termelheti – pl.: enzimek, kéntartalmú vegyületek,
2. a szervezet a táplálék révén jut hozzá – pl.: vitaminok, ásványi anyagok .
Ha az antioxidánsok megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabad gyökök károsító tevékenységét. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem nő a kedvező hatás, ha az antioxidánsokat az étrendi dózist többszörösen meghaladó mennyiségben adják, sőt túladagolásuk számos kedvezőtlen eredménnyel járhat. Ezért is ajánlott az étrend-kiegészítők vásárlása esetén a betegek figyelmét erre felhívni.
Az antioxidánshatással rendelkező anyagok köre széles, vannak köztük vitaminok, ásványi anyagok és egyéb anyagok.
- Legjelentősebb képviselőik:
– E-vitamin,
– C-vitamin,
– b-karotin,
– szelén,
– mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz),
– kéntartalmú vegyületek,
– élelmiszeripari adalékként felhasznált antioxidánsok,
– flavonoidok.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége