A kagylóallergia fő tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata. Ezek a tünetek a kagyló elfogyasztása után néhány percen belül megjelenhetnek, de némely panasz csak később, esetleg órák múlva is jelentkezhet. Arról, hogy mit tegyünk ilyen esetben, dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
A legtöbben a rákfélékre allergiások
A kagylók közé tartoznak a rákfélék – garnélarák, rák, homár – és a puhatestűek – kagyló, osztriga, fésűkagyló, tintahal, polip – néhány embernél csak az egyik csoportba tartozók okoznak allergiás tüneteket, másoknál egyaránt panaszokat okoz, ha rákot vagy épp kagylót, vagy tintahalat fogyasztanak. A legtöbb kagylóallergiás számára inkább a rákfélék fogyasztása szokott panaszokat okozni. Habár az ételallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, a kagylóallergiára inkább jellemző, hogy az első tünetei felnőttkorban jelentkeznek.
Milyen tünetekről ismerhetjük fel?
Kagylóallergia esetén a test immunrendszere reagál a halakban levő – egyébként ártalmatlan, a nem allergiásoknál panaszt nem okozó – fehérjékre. Ez váltja ki az allergiás reakciót, melynek tünetei a következők lehetnek:
- emésztési zavar
- hányinger, hányás
- gyomorfájdalom
- hasmenés
- légszomj
- köhögés
- rekedt hang
- viszkető kiütés vagy csalánkiütés
- duzzanat (ödéma) a szájban vagy a torokban.
A kagylóallergia tünetei egyénenként és reakciótól függően változhatnak. Időnként a reakció nagyon enyhe és rövid ideig is jelentkezhet, máskor pedig súlyosabb és hosszabb is lehet. A mielőbbi diagnózis azért is nagyon fontos, mert a kezdetben még enyhe allergiás tünetek idővel romlanak, vagyis egyre súlyosabb reakció fog jelentkezni, ha az allergiás az allergént fogyasztja.
A legsúlyosabb allergiás reakció
A kagylóallergia egy nagyon súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát is kiválthat, amely az egész szervezetet érintő életveszélyes reakció. Ez percekkel vagy akár másodpercekkel a kagyló elfogyasztása után is jelentkezhet. A beteg állapota nagyon gyorsan romolhat, és azonnali kezelés nélkül végzetes kimenetelű lehet.
Az anafilaxia jelei a következők:
- légzési nehézség
- a torok duzzanata
- zihálás
- köhögés
- hányinger vagy hányás
- gyomorfájdalom
- sápadtság, verejtékezés
- szédülés.
„Ha a kivizsgálás során igazolódik az allergia, akkor a betegnek felírjuk az önbelövős adrenalin injekciót (epinefrin). Ezt abban az esetben kell alkalmaznia, ha tévedésből mégis fogyaszt az allergiás tüneteit okozó élelmiszerből.”
Az epinefrin beadása az allergiás reakció korai szakaszában segíthet megelőzni annak súlyosbodását és potenciálisan halálos kimenetelét. Használatával tehát megelőzhető az életveszélyes állapot, ám a beadását követően is elengedhetetlen a sürgősségi ellátás igénybevétele. Gyakran ugyanis a súlyos tünetek két fázisban jelentkeznek, a második pedig akár néhány órával később is bekövetkezhet.
Nem feltétlenül kell a tenger gyümölcseit száműzni az étlapról!
Habár a kagylóallergia egy életen át megmarad és a kezelésére egyedül a szigorú diéta szolgál, ez mégsem jelenti azt, hogy az illetőnek teljes mértékben le kell mondani a tengeri herkentyűk fogyasztásáról.
„Ha valaki a rákfélékre allergiás, allergia vizsgálattal tisztázni kell, hogy a puhatestűek fogyasztása is okozhat-e nála problémát. Azt is meg kell nézni, hogy halakat fogyaszthat-e – az esetek többségében igen. Poratka allergiások figyelmét fel kell hívni arra, hogy – mivel ez az ízeltlábú a rákokkal közeli rokonságot mutat – így előfordulhat olyan eset, hogy a poratka allergiás betegnél egy ráksaláta elfogyasztása is allergiás reakciót okoz. Ilyen komplex esetben érdemes az összefüggéseket multiplex allergiateszttel vizsgálni, így egy vérvizsgálatból sok információhoz juthatunk.”
Forrás: Budai Allergiaközpont