A cikk első részében arra próbáltuk ráirányítani a figyelmet, hogy milyen sok minden képes befolyásolni az emberi szervezetben a gyógyszerek hatását.
Terápia kontra gasztronómia
Amikor bekapunk egy tablettát, nem is gondoljuk, hogy milyen viszonyoknak van kitéve már a szájban lévő nyál, majd a gyomor savassága által is. Folytatjuk a fizikai és kémiai hatások ismertetését.
A gyomor-bél rendszer mozgásának megváltozása
A magas fehérje- és cukortartalmú élelmiszerek növelhetik a tápcsatorna mozgását (súlyos esetben hasmenés is előfordulhat), ennek következtében gyorsul a belek ürülése, ami ahhoz vezethet, hogy a hatóanyag nem tud elég időt eltölteni a felszívódási felületen, így nem tud kellően felszívódni, tehát előbb ürül ki a szervezetből, mint hatna. Az élelmiszerek gyártásánál sok esetben szorbitot használnak édesítésre. Ez nagy mennyiségben gyomorproblémákat: görcsöt, puffadást okozhat, 20 g feletti mennyiség elfogyasztása pedig hasmenéshez vezethet.
A tápcsatorna sav-bázis egyensúlyának megváltozása
Abban az esetben, ha az elfogyasztott táplálék fokozott gyomorsavtermelést okoz, némely savas jellegű gyógyszer (pl. aszpirin) bomlása csökken, ennek hatására a gyomorfal sérülhet, ami az egyik oka a gyomorfekély kialakulásának. Gyakorta előfordul – elsősorban gyermekek esetében –, hogy a rossz ízű gyógyszereket gyümölcslével veszik be, amelyek többnyire savas környezetet teremtenek, ezáltal gátolva a lúgos vegyhatású gyógyszerek felszívódását. A felszívódási problémákon kívül több olyan hatóanyag van, amely a gyomorsav pH-ján hatástalanná válhat (penicillin, eritromicin), ezért ezeket a gyógyszereket célszerű élelmiszerrel együtt, vagy étkezés után bevenni.
Kémiai kölcsönhatás
Az élelmiszerek összetevői és a gyógyszerek között közvetlen kémiai kölcsönhatás is létrejöhet. Erre példa az úgynevezett kelátképződés, ez olyan, az emésztőnedvek által oldhatatlan vegyület, ami elsősorban tetraciklinek esetében fordulhat elő. Ez a reakció leggyakrabban akkor következik be, amikor a beteg doxyciklin kezelés során magas kalciumtartalmú ételeket (joghurt, tej, sajt) fogyaszt.
VARGA TAMÁS
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI ÉS BIOFARMÁCIAI INTÉZET
Olvassa el cikkünk további részeit: