A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa megosztotta, mikre kell odafigyelnie a cukorbetegeknek a reggeli összeállításánál.
Ne hagyja ki a reggelit
A reggelit nagyon sokan egy elhanyagolható főétkezésnek gondolják, így a reggeli készülődés és rohanás miatt inkább kiiktatják. Pedig a reggeli energiát ad, beindítja az anyagcserét, növeli a teljesítményt, ráadásul, ha valaki reggelizik, akkor kevesebb az elhízás esélye is, hiszen ezáltal megelőzhető az, hogy később egyszerre sokat vegyünk magunkhoz.
A reggeli a cukorbetegek számára még fontosabb, hiszen egy lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó reggeli megalapozza a kiegyensúlyozott vércukorszint elérését a nap folyamán. A hipoglikémiára hajlamosaknál is elengedhetetlen. Érdemes tudni, hogy akik az ún “hajnali jelenséggel” küzdenek, azoknak sem maradhat el a reggeli, máshogy kell korrigálni a reggeli kiugró értékeket (ezt diabetológusával kell egyeztetni).
Tejet ne!
A reggeli kávéhoz, illetve reggeliző pelyhekhez sokan használnak tejet, ám cukorbetegség esetén ezt inkább kerülje, mivel ekkor a legrosszabb a szervezet inzulinérzékenysége, így könnyen megdobja a vércukor szintjét (a tejcukor miatt). A laktózmentes tej sem jobb választás, mivel még magasabb vércukorszint kilengést okoz. Ha mindenképp szeretne tejet fogyasztani, akkor válasszon inkább pl. mandula/kókusz/szójatejet, azonban figyeljen oda arra, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot!
Teljes kiőrlésű pékáruk
Reggelire kiválóak a magas rosttartalmú (legalább 6g/100g), más néven teljes kiőrlésű pékáruk, ugyanis ezek a lassan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak, ráadásul hosszas teltségérzetet biztosítanak és energiával látnak el. Fogyasszon hozzájuk friss zöldségeket, sajtot, tojást, jó minőségű, magas hústartalmú felvágottat.
Zabbal csak óvatosan
A cukorbetegek körében a zab (zabpehely, zabkása) igen megosztó. A legtöbb ajánlás szerint bátran lehet fogyasztani, hiszen csak kissé emeli meg a vércukor szintjét, ráadásul magas rosttartalmának köszönhetően hosszú teltségérzetet biztosít. Viszont vannak, akik érzékenyebben reagálnak rá, és számukra vércukor emelkedést okozhat. Nekik ezért inkább tízóraira javasolt a fogyasztása.
Fontos: amennyiben zabpelyhet vásárol, ügyeljen arra, hogy alacsony feldolgozottságú legyen (pl. nagy szemű zabpehely), hiszen minél jobban finomított, annál gyorsabban emeli meg a vércukor szintjét!
Gyümölcsöket reggeli helyett tízóraira
Bár a gyümölcsök igen fontos részét képezik a táplálkozásnak, viszont a cukorbetegeknek figyelembe kell azt venni, hogy magas fruktóztartalmuk miatt a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Éppen ezért reggelire ne kerüljön a tányérra, ám tízóraira pl. kitűnő választás lehet valamilyen lassan felszívódó szénhidrát mellé.
Tojást az asztalra
A tojás az egyik legkedveltebb reggeli, hiszen energiát ad, igazi fehérjebomba, könnyen elkészíthető és remekül variálható fogásokat lehet vele kreálni. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa szerint cukorbetegek számára is bármikor fogyasztható, viszont természetesen számolni kell a kalória/zsír mennyiséggel!
Forrás: Cukorbetegközpont