Alacsony glikémiás indexű xilittel, lassan felszívódó graham liszttel és vitamindús sütőtökkel készül, a hozzáadott gyömbérrel és fahéjjal pedig már a karácsony hangulatát idézi. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusának új receptjét ajánljuk diétázóknak és a reform ételek iránt érdeklődőknek egyaránt.
Sütőtökös süti
A sütőtök édeskés íze miatt a recept eleve kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz, abból is az egészségesebb, diétázók, diabéteszes, vagy inzulin-rezisztenciás betegek étrendjében is használható xilitet – magyarázza Varga Dóra. A xilit előnye, hogy glikémiás indexe 7-es. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak. Hasonlóan kedvező tulajdonságai miatt szerepel a receptben a graham liszt is. A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát – gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban – és a korpát – magas rost tartalom – is. A különbség csupán annyi a két liszt között, hogy a graham liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni.
Magas vitamin-, alacsony kalóriatartalom
A recept összesen 2338 kcal-t, és 335 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ha 16 szeletre osztjuk el a süteményt, akkor 1 szeletben 146 kcal és 20 gramm szénhidrát található, így mértékkel, de fogyasztható diétás étrendben is. A sütőtök kalóriatartalma alacsony, kiváló antioxidáns, de nem csak magas béta-karotin és C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A recept hozzávalói:
60 dkg sült sütőtök
8dkg vaj
18dkg Graham búzaliszt (dr.Grehem)
18dkg xilit
2 db tojás
0,5 dl tej
0,5 csomag sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt kis darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben nagyjából 1,5 óra alatt puhára sütjük. Miután kihűlt, leszedjük a héját és villával összenyomkodjuk a belsejét. Egy nagy keverőtálban habosra keverjük a tojásokat a xilittel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Összedolgozzuk a masszát a Graham liszttel, sütőtök pürével, tejjel, sütőporral és fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt arany barnára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!