Itt van az ősz, itt van újra…, s vele együtt az őszi rendrakás ideje is. Ahhoz, hogy a befőzött lekvárokat, az új savanyúságokat, nyers zöldségeket tároljuk, át kell nézni a polcainkat. Mindenek előtt a spájzot, és a hűtőszekrényt!
Nem csak a ruhákat és a lakást kell rendbe rakni így tél közeledtével. Nagyon fontos, hogy az élelmiszereket is átnézzük, nincs-e köztük lejárt termék. A polcokat le kell tisztítani, a rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket át kell vizsgálni, nem ment-e bele zsizsik vagy moly. Érdemes átválogatni a babot, a krumplit és a hagymát is.
Néhány hasznos ötlet háziasszonyoknak
Átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet, ezzel távol tartjuk a betolakodókat. Ugyan így tehetünk a naponta használt lisztbe, piros-paprikába is. A babérlevél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.
Akinek nincsen spájza, tárolószekrénye, a szemes ételeket (a babot, a lencsét) tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldségrekeszében tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.
Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrényről sem. A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, és használjuk el. Fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben. Ecetes vízzel mossuk el a dobozokat, töröljük át a hűtőpolcokat.
Tegyünk rendet a ruhásszekrényben is!
S ha már a rendrakásnál tartunk, következhetnek a ruhás és cipős szekrények. A nyári ruhákat és cipőket csak tisztán, szárazon rakjuk el. Az őszi, téli holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly.
A szekrénybe tett ruhák közé – amelyiknek van, annak a zsebébe is – tegyünk néhány szem szegfűszeget és néhány szál levendulát, távol maradnak a molyok.
Érdemes negyedévenként ezeket a nem éppen kellemes házimunkákat elvégezni.
Dr. Szigethy Emma Ph.D
életmód-életvitel tanácsadó