Pellerék a konyhában! Olaszos tészta vegán és garnélás verzióban

0
491

Tíz éve megbonthatatlan az összhang Peller Anna és a férje, Lukács Miki között. Csupán egyetlen helyen nem igaz ez rájuk, ha egyszerre tartózkodnak a konyhában. Mindketten nagydumások főzés közben is, és mivel két dudás nem fér meg egy csárdában, ezért a súrlódások elkerülése miatt többnyire inkább külön-külön főznek. Most azonban a kedvünkért közösen ragadtak fakanalat, igaz, az olaszos tésztát Anna vegán, Miki pedig garnélás verzióban készítette el!

A háború a konyhában – jellemezhetnénk így is a sztorit, de Anna gyorsan hozzátette: erről szó sincs, de valóban szinte mindig külön-külön főznek Mikivel az eltérő, ám határozott elképzeléseik miatt. Mindezek ellenére mindketten a kreatív konyha szerelmesei. Mivel saját bevallásuk szerint a szabálykövetésben nem járnak az élen, így a főzés leginkább alkotói folyamat a számukra, amiben nem szerepel sem méricskélés, sem receptek.

Sok saját ételkülönlegességet alkottunk már így, és a szürke hétköznapokat a legjobban mindig fúziós ételremekekkel lehet feldobni. Imádjuk is egymás főztjét, és a családi idillhez ragaszkodva ahányszor csak tehetjük, együtt eszünk” – mesélte Anna, aki a gyermekkorából szívesen emlékszik vissza a nagymamája főztjére, ezért a mai napig gyakran készít otthon sváb ételeket. Mióta áttért a vegán életmódra, gyakran kísérletezik az ízekkel és textúrákkal, amelyek kiváltják az állati származékú alapanyagokat. Ezekkel olykor meg is tudja bizony téveszteni a famíliát. Ám a kislánya, Annabella egy dologban nem ismer tréfát, mégpedig a hamisítatlan bolognai spagettiben, amit csakis úgy szeret, ahogyan a mama készíti!

Családi utazásaikról a szép emlékek mellett megannyi recepttel és ötlettel térnek haza magukkal. Legutóbb Olaszországban jártak, ahol nemcsak a mediterrán életérzés vette le őket a lábukról. A limoncello mellett a tengergyümölcsei vitte náluk a prímet. Gasztroélményeikből inspirálódva, itthon el is készítették a tökéletes mását azoknak az ételkülönlegességeknek, amelyek az örök nyarat és a napsütötte tengerpartot idézik. Ezek közül az egyik kedvencük az az olaszos tészta, amelyet vegán és garnélás verzióban is szeretnek elkészíteni.

A sokféle ízvilágból megalkotott fúziós ételek hozzávalóit azonban nem könnyű beszerezni, Anna és Miki ezért rendszerint az AsiaCenterben vásárol, ahol biztosak lehetnek benne, hogy friss és széles kínálatból válogathatnak.

„Én a halakban és a tengeri herkentyűk elkészítésében, Anna pedig a tésztaételekben verhetetlen” – árulta el Miki.

Olaszos tészta garnélával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 gr tészta
  • 5-6 db tigrisrák
  • 2 cm gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor friss koriander
  • egy fél lime
  • 3 dl alaplé
  • 1 szál citromnád
  • 1 dl kókusztej
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek halszósz
  • 2 ek vaj

Elkészítési mód:

  1. Vizet forralunk egy lábasban, majd beledobjuk a spagetti tésztát és készre főzzük.
  2. A rákokat megpucoljuk, majd a páncélokat forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Mikor már füstölnek, hozzádobjuk a gyömbért és a fokhagymát. Átforgatjuk, majd hozzáöntjük az alaplevet.
  3. Pár percig forraljuk, majd hozzádobjuk a felkarikázott citromnádat, beledobjuk az apróra vágott koriandert, hozzáreszelünk egy kis lime héjat, és egy fél lime levét belefacsarjuk. Újabb pár percig forraljuk, majd egy szűrő segítségével eltávolítjuk a rákpáncélokat.
  4. A szószalaphoz adjuk a kókusztejszínt, a halszószt, valamint a vajat, majd forraljuk pár percig.
  5. A rákfarkakat egy kis olívaolajon pár perc alatt készre pirítjuk. Tálaláskor a tésztára halmozzuk a rákokat, majd lelocsoljuk az egészet a szósszal, végül egy kis korianderrel megszórjuk. A csípős ízekért rajongók egy kis chilit is tehetnek a tetejére.

Olaszos vegán gombás, petrezselymes tészta

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 g tészta
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítési mód:

  1. Vizet forralunk egy lábasban, majd beledobjuk a spagetti tésztát és készre főzzük
  2. A szárított shiitake gombát körülbelül negyedórával a pirítás előtt beáztatjuk.
  3. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát. Pár másodperc pirítás után beledobjuk a gombát, és pár perc alatt készre pirítjuk. Sózzuk és friss borsot őrlünk rá ízlés szerint, majd jó sok friss petrezselyemmel megszórjuk.
  4. A tésztát is a serpenyőbe tesszük, és még egy kis olívaolajjal az egészet összeforgatjuk.