Pitypang, a máj és a vesék jótevője

0
1807
Fotó: pixabay.com

Feltűnő, élénksárga virágjával a kerteket, rétet-mezőt beborító pongyola pitypang hamarosan a tavasz beköszöntét jelzi. Vannak, akik csupán gyomnak tekintik, pedig ez a fészkesvirágzatúak rendjébe tartozó, évelő növény számos gyógyhatással rendelkezik. Tudjunk meg többet róla.

Jól ismerjük vidám, sárga virágját, és bizonyára mindnyájan ráfújtunk már gyermekkorunkban a pongyola pitypang bolyhos, labda alakú, fehér magjaira, melyek a széllel tovarepülve szinte mindenütt kihajtanak…

A pongyola pitypang (Taraxacum officinale) számos néven ismert, és közülük a legnépszerűbb talán a gyermekláncfű, de „oroszlánfogként” is emlegetik, mivel a földre fekvő, hosszúkás, fogazott levelei az állatok királyának fogaihoz hasonlítanak. Ami termőterületét illeti, ez a lágyszárú, évelő növény többnyire fűvel borított helyeken, nedvesebb réteken, kertekben, szántókon, útszélen fordul elő, nagy mennyiségben. Kora tavasztól késő őszig virágzik, mindenütt a világon a mérsékelt övi térségben, így hazánkban is. 

Gyökerének begyűjtése ősszel és tavasszal történik, levelét áprilistól júniusig, a teljes növényt gyökérrel tavasztól őszig szedik. Barnás-vöröses színű, karó alakú, hengeres gyökere akár 50 cm-re is megnő a földben, míg a növény belül tejszerű, fehéres nedvet tartalmaz. Száráról a néphit úgy tartja, hogy mérgező – ne engedjük gyerekeinknek, hogy megegyék, bár csak nagy mennyiségben lenne ártalmas…

Fotó: pixabay.com

Hatóanyagai

A fitoterápiában a pongyola pitypang levelét, gyökerét és a teljes növényt használják. A virágzás előtt gyűjtött levelei, melyek étkezési célra is alkalmasak, bővelkednek vitaminokban (főként C, B1, B2 vitaminban) és ásványi anyagokban – elsősorban káiumban, de vas, kalcium, magnézium, cink, mangán is található bennük. Továbbá az inulin nevű összetett szénhidrát-vegyület, fenolsav és fruktóz tartozik még a pitypang hatóanyagai közé. 

Gyógyhatásai

A gyógynövény hatóanyagai javítják a májfunkciót, fokozzák a vizeletkiválasztást, és segítik a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.  Serkentik továbbá az epe termelődését és kiválasztását a májban. A pongyola pitypang szárított gyökerének és levelének főzete egyúttal vértisztító hatású, borogatásként pedig enyhíti a köszvényt, reumát, egyéb ízületi fájdalmakat.  De pl. felfázáskor segíthet a húgyúti fertőzések kezelésében is.

Mérsékli a felfúvódást, valamint hat a lassú emésztés miatt fennálló problémák és a székrekedés ellen (enyhe hashajtó hatás). Növeli az étvágyat (a gyomorsav-termelődés elősegítésével), általános erőnlét-javító, jót tesz az emésztésnek, de még gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.

Méregtelenítő hatása miatt egy tavaszi salaktalanító kúra keretében, különösen szezonváltáskor, a pongyola pitypang alkalmazása rendkívül ajánlott. Az sem elhanyagolandó tulajdonsága, hogy tisztító hatása miatt jótékonyan hat a bőr állapotára, enyhíti a bőrproblémákat (pl. zsíros bőr, ekcéma, cellulitisz), de javít a zsíranyagcserén is

Elővigyázatosság

A fitoterápiában felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek adható. Terhesség vagy szoptatás esetén a szakorvossal szükséges konzultálni. Ellenjavallt véralvadásgátlók szedésekor, epevezeték elzáródása vagy májbetegség esetén.

Felhasználási formái: 

Különféle kivonatok, étrend-kiegészítő kapszulák, tabletták, tinktúrák vagy pitypanggyökér és -levél teakeverékek…

Receptek hatékonyság szerint:
– A vízvisszatartás ellen
Gyógytea: tegyünk kb. 10 gr szárított pitypang levelet ½ liter forrásban lévő vízbe, fedjük le, és hagyjuk ázni 10 percig,. Ezután szűrjük le, és igyunk belőle 2-3 csészével étkezések előtt.

–  Májtisztításra
Tisztító főzet: forraljunk 1 liter vízben 20 gr, kis darabokra vágott, szárított pitypang gyökeret, 10 percen át. Szűrjük le, és fogyasszunk belőle 2-3 csészényit naponta.

– A szervezet méregtelenítésére
Tinktúra: tegyünk egy pohár vízbe 25-30 cseppet belőle, fogyasszuk 3-szor naponta, 3 héten át.

Tavaszi saláta ötlet: tisztítsuk meg a pitypang tavasszal szedett friss leveleit, ízesítsük olívaolajjal és balzsamecettel, majd jól keverjük össze. 

Forrás: Galenus