Vonalaink, jó kedélyünk és szép bőrünk megőrzése érdekében 10 ismert és kevésbé elterjedt „szupertáplálékot” mutatunk be…
Cikkünk 1. részét ITT olvashatja! |
Jótékony hatásuk miatt igazi kincsek, ezért még többet gondoljunk rájuk vásárláskor, még ha némelyikét alig ismerjük is… Törekedjünk rá, hogy minél gyakrabban szerepeltessük őket az étrendünkben!
Avokádó – a zsírsavak „ásza”
Ugyanolyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pld. az olívaolaj, bővelkedik rostokban, nyomelemekben, valamint B-, C-, A- és E-vitaminban (utóbbi hat többek közt a bőröregedés ellen), továbbá nagyon kevés glucid van benne. Az avokádó jóllakat, és nem ingadozik tőle a vércukorszint – így hasznos a kisebb éhség elnyomása szempontjából is a nap folyamán. Nagyon finom ecetes, borsos mártással, szendvicseken, vagy néhány csepp citromlével, püré alakban, illetve meleg, vagy hideg levesnek elkészítve.
Tojás – komplett fehérjeforrás
Gazdag A., D-, E-, K-vitaminban, B-vitaminokban és még antioxidánsokat is tartalmaz. Szelén tartalma hat a bőröregedés ellen, a benne lévő, kis mennyiségű tirozin aminosav pedig természetes antidepresszáns, fejleszti a reflexeket. A tojásban lévő megannyi fehérje, amellett, hogy energikussá tesz, elősegíti a fogyást, hiszen ha pld. reggelire fogyasztunk tojást, a nap folyamán – hosszabb jóllakottság érzésünk miatt – kalória-bevitelünk csökkenni fog. Sokan tartanak attól, hogy a tojás emeli a koleszterin-szintet, de ha mértékkel fogyasztjuk, nincs okunk a félelemre.
Zöld tea – antioxidánsok tárháza
Az antioxidánsok közül a polifenol szerkezetű flavonoid vegyületeket koncentráltan rejti magában. Élettani hatását tekintve a katekin nevű polifenol tartalma a legfontosabb. A zöld tea emellett hőfejlesztő, zsírégető hatással is rendelkezik – felgyorsítja az anyagcserét, így elősegítve a fogyást. Azonfelül enyhíti a stresszt egy benne lévő anyag, a nyugtató GABA (gamma-amino-vajsav) révén. Javít a bőr állapotán, pld. a narancsbőrön is.
Lazac – bőséges ómega-3 zsírsavforrás
Bár étrendünkben ritkán (inkább ünnepi alkalmakkor) szerepeltetjük, jótékony hatásai miatt törekedjünk a lazac gyakoribb fogyasztására. Hiszen bővelkedik omega-3 esszenciális zsírsavakban, melyek közreműködnek a hangulat javításában; azután tartalmaz még szeléniumot (mely elősegíti többek közt a szép, fiatalos bőr megtartását), B-vitaminokat. Kiváló proteinforrás, ami miatt tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Hogy megőrizzük a lazac tápanyagait, ne főzzük-süssük túlságosan, mert az elpusztítja az omega-3 tartalom egy részét. A pácolt, pár percig főzött, párolt vagy hideg salátának elkészített lazac különösen ajánlott.
A tenger gyümölcsei és rákféleségek – tápanyagokban kiegyensúlyozott koktél
Tengeri halak, kagylók, osztriga, garnélarák… Bár hazánkban még különlegességnek számítanak a belőlük készült ételek, tudnunk kell róluk, hogy bőséges tápanyag-tartalmuk mellett kevés kalóriát foglalnak magukban így fogyasztásukkal megőrizhetjük vonalainkat. De természetesen csak akkor, ha pld. salátának elkészítve nem keverjük a lazacot bő majonézes, vagy egyéb zsíros mártással. A tenger gyümölcsei gazdagok proteinekben (20%), szelénben és a stressz ellen ható B-vitaminokban, magnéziumban, vasban, D-vitaminban. A C-vitamin bevitel fokozására fogyasszuk őket friss citromlével.
Lencse – ütőkártya a fogyáshoz
Alacsony glikémiás indexe, magas kálium- és rosttartalma miatt stabilan tartja a testsúlyunkat. „Jó” növényi proteinekben is bővelkedik: ha keményítő tartalmú étellel (pld. rizs) társítjuk, még többet profitálhatunk belőle. Sok vasat és magnéziumot tartalmaz, mellyel hatékonyabban küzdhetünk a stressz és a fáradtság ellen. Az antioxidáns hatás fokozására elkészítéskor adhatunk hozzá curryt és curcumát.
Kivi – igazi C-vitamin bomba
Koncentráltan tartalmaz C-vitamint és más antioxidáns összetevőket. 1 adag (1-2 db.) kivi mintegy fedezi a napi C-vitamin szükségletet (80-100 mg), ami nagymértékben szükséges a bőr kollagén-termelődéséhez, így javítva a bőr állapotát. Bővelkedik E-vitaminban, továbbá vízben oldható és nem oldódó rostokban. Gazdag káliumban is, mely hat a vízvisszatartás ellen.
Galambbegy – ritka vitaminsaláta
Bár sokan nem ismerik, a galambbegy azon ritka zöldségek közé tartozik, melyek tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat is. Gazdag antioxidánsokban, nevezetesen C-, E- vitaminban, jól hasznosuló vasban és béta-karotinban, mely élénkít, és hozzájárul a káros szabadgyökök, a sejtöregedés elleni küzdelemhez. Ne főzzük, hanem salátának készítsük el, pld. kevés curryvel és szójakrémmel ízesítve.
Brazíliai dió – ropogtatnivaló stressz ellen
Más néven paradió – energizáló hatású, rendkívül gazdag a feszültségoldó magnéziumban, szelénben, és a jóllakottság-érzést szabályozó proteinekben, telítetlen zsírsavakban. A többi olajos magvakhoz képest kevésbé ismert, de annál ajánlottabb a fogyasztása. Kellemes ízű – kókusz-mandula aromájú vegyesen.
Pulykahús – energiát ad, feszültséget old
A szárnyashúsok közül fogyasszunk gyakrabban pulykahúst! Proteinekben gazdag, zsírszegény (természetesen, ha a bőrét levesszük), vasban és tirozinban is gazdag. Ez utóbbi aminosav ismert stresszoldó hatású, és részt vesz a szervezet dopamin termelődésében, mely a „boldogsághormonok” egyike. Számos országban a karácsonyi asztal elmaradhatatlan kelléke – de mi jobban tesszük, ha nem csak ünnepkor fogyasztjuk.
Galenus