Égő érzés, amely a nyelőcsőben a gyomorból történő savas visszafolyás hatására keletkezik. A reflux a magyar lakosság mintegy 30%-át érinti. Időszakosan jelentkezik, és ha nem túl súlyosak a tünetek, a legtöbb esetben megfelelő táplálkozási szokásokkal segíthetünk rajta.
A gyomor savat termel a táplálék megemésztésére, és ha mennyisége emelkedik, kellemetlen égő érzést okoz, ami hosszú távon károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját is. Az egyik gyakori emésztési probléma, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és emiatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás és égő érzés megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája képes regenerálódni.
Milyen okok lehetnek?
Egyes dietetikusok 4 fő okot különböztetnek meg: mechanikai, kémiai, idegi és táplálkozási jellegűt.
A mechanikai okok közé tartozik a rekeszsérv (hiatus hernia – a gyomor egy részének áthaladása a rekeszizmon). A túlzott hasi nyomás a túlsúllyal, székrekedéssel, túlevéssel vagy rossz (pl. görnyedt) testtartással hozható összefüggésbe. A kémiai okok között szerepelnek az ún. antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek (bizonyos antidepresszánsok, szorongásoldók, antihisztaminok stb.), a növényvédőszer-maradványok, valamint a dohány és az alkohol, amelyek hozzájárulnak a nyelőcső alsó záróizmának ellazulásához.
Idegi ok lehet a fizikai és/vagy pszichés stressz. Végül bizonyos élelmiszerek lassítják a gyomor kiürülését és/vagy elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását.
Táplálkozási jó tanácsok
AMIT KERÜLNI KELL
Nem megfelelő mennyiségű és minőségű ételek/táplálkozási szokások, melyek lassítják a gyomor kiürülését:
– bő zsírban és/vagy olajban sütött/főzött ételek
– túl kiadós fogások
– nem megfelelően megrágott étel
– nagy mennyiségű folyadék fogyasztása étkezés közben
Élelmiszerek, amelyek elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását:
– Kávé, kóla és energiaital a koffein miatt
– Csokoládé a teobromina hatóanyag miatt (különösen kerülendő: étkezés végén a kávé egy darab csokoládéval!)
– Egyes növényvédőszer-maradványok ún. antikolinerg anyagai bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben
A nyelőcső nyálkahártyáját irritáló élelmiszerek:
– savas élelmiszerek: ecet, citrom, narancs, pomelo (citrancs), paradicsom, rebarbara…
– ropogós élelmiszerek: kenyér héja, kétszersült, puffasztott gabonafélék, bizonyos nyers zöldségek
– csípős fűszerek
– nyers hagyma, fokhagyma
Szénsavas italok
Szén-dioxiddal telítettek, ami nyomást gyakorol a gyomorra, és elősegíti a nyelőcső záróizmának ellazulását.
Néhány szénsavas ásványvíz azonban tartalmaz hidrogén-karbonátot, amely segít csillapítani a savasságot, megnyugtatja a gyomrot. (Tanácsos egy kanállal megkeverni az italt, hogy távozzanak belőle a gázbuborékok.)
Késői étkezés
Esti étkezés után nem szabad azonnal lefeküdni. Ideális esetben legalább 2 órával a lefekvés előtt be kell fejezni az étkezést. Tanácsos vacsora után egyet járni, „emésztési” sétát tenni. Ami a fekvőhelyet illeti, ha szükséges, éjszakára kissé emeljük meg az ágy fej felőli részét.
AMIT TANÁCSOS ELŐNYBEN RÉSZESÍTENI
Gyomorkímélő és -nyugtató élelmiszerek
– Gyümölcsök és zöldségek al dente
A gyümölcsök és zöldségek bővelkednek rostokban, melyek segítenek a székrekedésen, továbbá antioxidánsaik védik a nyálkahártyát. Jól tesszük, ha csak kissé főzzük meg vagy pároljuk őket, hogy lágyabbak, könnyebben emészthetők legyenek. De felejtsük el a belőlük készült dzsúzokat, mert elvész bennük a rosttartalom és a laktató hatás. Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket is kerülni kell, amelyek savasítanak az étkezés végén, mert ezzel lassítják az emésztést.
– Növényi olajok sütés-főzés nélkül, nyersen
A növényi olajok könnyebben emészthetők, mint az állati zsírok. Számos közülük omega 3 zsírsavat tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő hatású, és védi a nyálkahártyát. Ilyen pl. a repceolaj, a dió-, len-, camelina (gomborka vagy sárgarepce) olaj, a kenderolaj stb. Előnyös, ha főzés nélkül használjuk őket, hogy emészthetők maradjanak és megőrizzék jótékony hatásukat. Pl. gőzben párolt zöldséget ízesítsünk néhány csepp növényi olajjal.
– Sovány fehérjék: baromfihús, hal, tojás, tofu…
Viszonylag könnyen emészthetők, és elősegítik a jóllakottság érzetet. Tanácsos az étkezés elején fogyasztani őket, mert hozzájárulnak a gyomorsav termeléshez, ami serkenti a nyelőcső záróizom záródását.
– Gluténmentes keményítőtartalmú élelmiszerek
Rizs, quinoa, hajdina, zab, korall lencse, édesburgonya… rostokat és energiát biztosítanak. Felhasználásuk előnyben részesítendő a búzáéval szemben, noha a búzakészítmények napi szinten szerepelnek étrendünkben (kenyér, tészták, péksütemények…), és túlzott mennyiségben rosszul tolerálhatók.
– Tejtermékek uzsonnára
Joghurt, sajt, túró… nem irritálják a gyomor nyálkahártyáját, és étkezések között fogyasztva enyhítik a magas gyomorsav termelődést. De ügyelni kell a tej esetében a laktóz érzékenységre. A rosszul megemésztett tej bélgázokat okoz, amelyek a gyomrot feszítő hatásuk miatt kedveznek a refluxnak.
– Friss és bio hozzávalók
Ez a legjobb módja a növényvédő szerek maradványai és az adalékanyagok elkerülésének. Ha még helyi termelők áruit is módunkban áll megvásárolni, kiváló megoldás, a termények magasabb vitamin és antioxidáns tartalma miatt is.
Forrás: Galenus