Jó néhány éve már, hogy a vörös áfonya, ez az apró piros bogyós, Észak-Amerikából származó gyümölcs az egészséges táplálkozás megbecsült összetevője lett. Az viszont a régmúltba nyúlik vissza, hogy felismerték terápiás és megelőző hatását különféle egészségi problémák esetén. Profitáljunk hát belőle minden téren!
Az amerikai indiánok annak idején ízesítőként/fűszerként használták a vörös áfonyát, továbbá rájöttek, hogy gyógyírként is szolgál különböző fájdalmakra, sérülésekre, gyomorbántalmakra. Napjainkban emellett ismétlődő húgyúti fertőzések, májbetegségek, étvágytalanság vagy fogkő, fogágybetegségek ellen is ajánlott. De mi a titka ennek „szupergyümölcsnek”? Specifikus antioxidánsainak, az „A” típusú proantocianidineknek köszönhető többféle jótékony hatása. Ezek a polifenolok védik a nyálkahártyát a kórokozó baktériumok megtapadásától (pld. gyulladások esetén) vagy gátolják a fogszuvasodást a lepedék-lerakódás akadályozásával.
Hatása a húgyúti rendszerre
Az idők folyamán egyre elfogadottabbá vált, hogy a vörös áfonyával megelőzhetők a húgyúti fertőzések és egyéb ilyen jellegű bántalmak. Az utóbbi években azonban ellentmondásos tanulmányok láttak napvilágot a kereskedelemben kapható vörös áfonya kivonatok, kapszulák, táplálék-kiegészítők, zselék, gyümölcslék „A” típusú proantocianidin tartalma mértékéről és hatékonyságáról. Mégis, a gyakorlat azt mutatja, hogy ebből az antioxidánsból napi 36 mg mennyiségtől felfelé már hatásos egy termék. Ha a húgyúti fertőzések terén érintettek vagyunk, és tenni akarunk húgyúti rendszerünk egészségéért, mindenképp érdemes kipróbálni!
Egyébként atekintetben vizsgálódva, hogy a vörös áfonya gátolja a húgyutakban a baktériumok letapadását, a Francia Urológiai Társaság több tanulmányában rámutatott: ez a hatás pld. a vörösáfonyalé (koncentrátum) elfogyasztása után 2 órával jelentkezik, és több mint 10 órán át tart, 4 és 6 óra közötti „csúccsal”.
Szerepelhet az előételtől a desszertig mindenben
Nem ajánlott a friss vörös áfonyát, mint olyat, fogyasztani, mert savanyú íze miatt sokkal finomabb feldolgozott formában. Pld. vízben főzve, kevés juharsziruppal vagy mézzel édesítve enyhíthetjük a savanyú ízt – kompótnak, lekvárnak, szósznak kiváló. De alapanyagként is sokoldalúan felhasználható.
Milyen formában juthatunk hozzá?
Friss, aszalt vagy akár fagyasztott formában is vásárolhatunk belőle a nagyobb áruházakban és zöldség-gyümölcs boltokban. Egy hónapig is eltartható frissen a hűtőben, de könnyen le is fagyaszthatjuk. A fagyasztott gyümölcsöt elég leöblíteni felhasználás előtt, felengedés nélkül, majd úgy főzni, mint a friss bogyókat.
– Gyümölcslé
Savanykás íze miatt tisztán alapvetően a bio-áruházakban kapható. Egyéb helyeken a vörös áfonyalét vízzel hígított és édesített formában, vagy más gyümölcslével kombinálva találjuk meg.
– Aszalt vörös áfonya
Az említett helyeken kapható, tápanyag-tartalmát megőrzi. A mazsolához hasonlóan használhatjuk süteményekben, müzlikben, kekszekben, tejberizsben, tejbegrízben…
Mindennapi ötletek
Salátában:
Keverjünk össze 1 kávéskanálnyi mustárt 3 leveses kanálnyi vörös áfonya-lével és 4 leveseskanálnyi olívaolajjal. Adjunk hozzá 200 gr reszelt feta sajtot, 4 marék galambbegyet, 50 gr dióreszeléket, 50 gr szárított vörös áfonyát és ½ mangó- gyümölcshúst. Különleges és egészséges saláta lesz belőle!
Spagettire szószként:
Melegítsünk egy serpenyőben 4 leveseskanálnyi olíva olajat. Adjunk hozzá 400 gr paradicsompürét, 2 gerezd frissen nyomott fokhagymát és 50 gr szárított vörös áfonyát. Főzzük a spagettit „al dente” módra, tálaljuk a szósszal és reszelt parmezán sajttal.
Tortilla tekercsbe (wrapbe):
Töltsük meg a wrapet snidlinggel, saláta-levelekkel, néhány szem szárított vörös áfonyával, vékony zeller-darabokkal, és tegyünk közéjük főtt csirkemell-csíkokat, majd tekerjük össze.
Forrás: Galenus