Ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük a meghízást.
Cukros kísértések
A probléma
Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk abba a kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk, pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van. Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. a vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t tartalmaznak adagonként.
Jó tanácsok
Az édes italokat és fagylaltokat, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk, ahelyett, hogy otthon tárolnánk őket a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőlük akár mindennap. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amelyben a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat az ultrakönnyű sorbet-k készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.
„Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor
A probléma
Baráti társaságban aperitifeket fogyasztani „veszélyes dolog” az alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snackfalatokat is eszünk. De minthogy ezek nem laktatók, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből. Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.
Jó tanácsok
A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, egy üvegpohárban kínált előétel. Vagy kínálhatunk akár uborkás-korianderes tonhalat, bazsalikomos gyümölcs-mozzarella sajt párosítást, fehér sonkás-currys cukkinisalátát. Ezeket sokkal kellemesebb fogyasztani, mint ha pl. zöldségrudacskákat kellene rágcsálnunk. Ha pedig vendégségben vagyunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottságérzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat.
Feldolgozott élelmiszerek
A probléma
Készen kapható, feldolgozott összetevőkből készült saláták, szószok, majonézes ételek, chipsek – az étkezések gyakori szereplői ezek, de tápanyagok szempontjából gyenge minőségűek. Sok adalékanyag, tartósítószer, zsír, só van bennük, márpedig az ilyen élelmiszerek gyomorproblémákat okozhatnak, nem egészségesek (pl. nitrit van a felvágottakban, tartósítószer a készételekben, salátákban) és hizlalnak. Viszont sajnos kevés (laktató) rostot vagy vitamint tartalmaznak.
Jó tanácsok
Részesítsük előnyben a nyers vagy kevéssé feldolgozott élelmiszereket vagy a házi készítésű ételeket. Pl. amire ritkán gondolunk: szardínia, jó minőségű sajt, paradicsom, egyéb nyers zöldség kerülhet a barna kenyérből készített szendvicsbe. Ha van időnk, süthetünk magunk péksüteményeket, készíthetünk laktató, tápláló salátákat (durumlisztből készült tésztával, rizzsel, quinoamaggal, olívabogyóval, uborkával). Akár könnyű ropogtatnivalót, pl. vékony szelet céklát vagy édesburgonyát is süthetünk előre.
Saláta-fogyókúrák
A probléma
A kiadós saláták népszerűek a fogyókúrázók körében. De vigyázni kell a saláta összetevőire: ha nincs bennük elég keményítő- vagy proteintartalmú élelmiszer, nem laktatnak, és ilyenkor gyakori a nassolás kockázata az étkezések között. A nyers zöldségsaláták ajánlottak, de akinek érzékeny a gyomra, kerülje belőlük a nagyobb mennyiséget, vagy ne szerepeltesse őket minden étkezésnél, mert emésztési zavarok léphetnek fel. Az sem mindegy, hogy a salátákra javasolt olívaolajból hány cseppet használunk fel, mert bár egészséges, ám magas a kalóriatartalma. ugyanígy figyeljünk a gyümölcsökre is: napi 3 db-on túl magas lesz a bennük lévő cukortartalom, és a túlzott mennyiségű gyümölcscukor felfúvódást okozhat.
Jó tanácsok
Készítsünk kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú salátákat. Ezekben legyen zöldség (pl. paradicsom, paprika, sárgarépa, uborka), keményítőtartalmú élelmiszer (durumtészta, barna rizs, quinoamag, hajdina) és protein (tonhal, sovány sonka, tofu, szárnyashús). Ajánlott még, hogy étkezések alkalmával váltakozva fogyasszunk nyers és főtt/sült zöldségeket.
Forrás: Galenus
A cikk a Patika Magazinban jelent meg.
Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!
2025. április