Zöld fűszerekkel a magas vérnyomás ellen

0
1349
Fotó: pixabay.com

A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető lenne. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj – ahogyan arra dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája rámutat -, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával.

„Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban,  kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.). A zöld fűszerek (petrezselyem, lestyán, zeller, hagymák, oregánó, stb.) használatával csökkenteni lehet az ételek „só-igényét”. Az ételízesítők eleve sósak, mellettük (ha ilyent használunk) kevesebb sót tegyünk az ételbe, mint amit megszoktunk.

A túlsúly gyakori velejárója a hipertóniának, képes emelni a vérnyomást, a súly csökkentése a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Ugyancsak kockázati tényezők a vérzsírok (koleszterin, triglicerid), a vércukor, és a vér húgysav szintje is. Mindezek befolyásolhatók helyes étrenddel. Jó tudni: ha a bevitt kalória annyi, amennyit a szervezet a működése közben felhasznál, a testsúly nem változik. Ha azonban a bevitt kalória több a felhasználtnál, hízni fogunk, és ha a bevitt kalória kevesebb a felhasználtnál, akkor fogyunk. Ilyen egyszerű.”

Havi 1-2 kg fogyás az ideális

Napjainkban az emberek megpróbálnak minél előbb megszabadulni a súlyfeleslegtől. Ennek sugallói azok a hirdetések, amik azt hirdetik, 20 kilótól megszabadulni csupán 3 hétt. Azonban azt is tudni kell, hogy ebből adódik a jojó effektus, ami nagyon nem egészséges.

Fotó: 123rf.com

„Ne akarjunk „turbó diétával” hirtelen lefogyni. Havi 1-2 kg testsúlycsökkentés ideális, és megoldható kis odafigyeléssel, ráadásul nem károsítja a szervezetet sem. Természetesen a rendszeres mozgás elengedhetetlen. Kerüljük a kifejezetten zsíros ételeket, csökkentsük a tömény alkohol és édesség fogyasztását. Fontos: a vaj, a margarin, az olaj is zsír nagyban hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ezért keveset, kevesebbet használjunk belőlük, mint amint szoktuk. Együnk többször, de egyszerre csak keveset. Lehetőleg szoktassuk rá magunkat, hogy nem csak krumpli, rizs, tészta, hanem párolt zöldség is lehet a köret. Ha szeretjük nagyon a kenyeret, akkor egyéb köretet ne együnk a húsos ételekhez, és akkor jöhet az egy szelet, finom kenyér. Fontos: a plusz kalória, bármilyen étel formájában visszük be, a szervezetben zsír képződéséhez, elhízáshoz vezet!”– mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

Csak a szemem kívánja…

Sokszor esünk abba a hibába, hogy igazából már nem vagyunk éhesek, a testünk jelzi, hogy elég volt, de a szemünk még kívánja a finom falatokat. Ez azonban egy csapda, ami végső soron elhízáshoz vezethet.

„Amikor már nem vagyunk éhesek, „csak az élvezet kedvéért” ennénk, mondjunk le a következő adagról. Tanuljuk meg és gyakoroljuk az „ELÉG” fogalmát. Ha minden nap egy kicsivel kevesebbet eszünk a szokásos mennyiségnél (fél szelet, kenyér, a köret negyede, egy szelet sütemény stb. kihagyása) és azt nem pótoljuk semmivel, havi 1-2 kg-t szenvedés nélkül le lehet adni.

Vásároljunk kevesebbet a szokásosnál. Főzzünk kisebb edényben, mint korábban. Száműzzük a konyhánkból a „rágcsákat”, a színezett, műanyagokat tartalmazó, cukros, hizlaló leveket, melyeket üdítőitalként ismerünk.  Ha ezeket betartjuk, és az orvossal is folyamatosan konzultálunk, akkor a magas vérnyomás csökkenthető, vagy megelőzhető.”

Forrás: Trombózisközpont